Αρχική Ενδιαφέροντα Ηλεκτρικό Ρεύμα: Τέλος σε ακίνητα που δεν έχουν ασφαλιστεί

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Τέλος σε ακίνητα που δεν έχουν ασφαλιστεί

Από το 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκετα στη Βουλή από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας (γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή σε σημεία κοντά σε δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς) θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά.

Με το προτεινόμενο άρθρο, σύνφωνα με την ανάλυση συνεπειών προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, θεσπίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των νέων κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ διευκρινίζεται ότι, ως ζώνες υψηλής τρωτότητας, θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας, καθώς και οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΔΟΜΑ 750€ με πρόγραμμα κατάρτισης. ΑΣΕΠ: 3.276 νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις για εργάτες, γραμματείς, καθαρίστριες, εποχικό προσωπικό

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Τι αναφέρει η εν λόγω διάταξη

Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας υπό την έννοια της παρ. 2 ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.
2. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται:

α) Σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Η.Π.31822/1542/Ε103/20.7.2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη (Β’ 1108) και εμπίπτουν στο σενάριο πλημμύρας υψηλής πιθανότητας,

β) πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Τα ποσοστά ασφάλισης ακινήτων από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλά σύμφωνα με τον Πρόεδρος & Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTERLIFE Α.Α.E.Γ.Α, Ιωάννη Βοτσαρίδη.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στη χώρα το περασμένο Σεπτέμβριο ήταν ασφαλισμένες με τις βασικές καλύψεις (Φωτιά, Πλημμύρα, Αστική Ευθύνη κλπ), μόλις το 15% των κατοικιών και το 20% των επιχειρήσεων και οι περισσότερες από αυτές υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω Στεγαστικού Δανείου. (Πηγή: Dnews)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΔΟΜΑ 750€ με πρόγραμμα κατάρτισης. ΑΣΕΠ: 3.276 νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις για εργάτες, γραμματείς, καθαρίστριες, εποχικό προσωπικό

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Είσαι εργοδότης; Μάθε περισσότερα...

X