Σε μια χώρα που οι μισθοί εξατμίζονται άμα τη εμφανίσει, ήρθαν και οι αυξήσεις στα καύσιμα να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική.
Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά, το κόστος των μετακινήσεων είναι πλέον ένας σημαντικός βραχνάς για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Κάτι που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αυξήσεις σε άλλους τομείς (όπως της ενέργειας), κάνουν το κοκτέιλ εκρηκτικό.
Πόσο όμως πληρώνει ο μέσος Έλληνας για γέμισμα ενός ρεζερβουάρ 60 λίτρων βενζίνης σε σχέση με κατοίκους άλλων λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών;
Η γνωστή ιστοσελίδα Statista μας δίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία παρουσιάζει το ποσοστό του μηνιαίου μισθού που απαιτείται για τον ανεφοδιασμό με 60 λίτρα βενζίνης.
Ως βάση έχουν χρησιμοποιηθεί οι τιμές των καυσίμων που έχουν παρθεί στις 7 Μαρτίου του 2022. Και όπως βλέπουμε η Ελλάδα έχει μία ακόμα θλιβερή πρωτιά.
Με βάση τα συγκριτικά αυτά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς απαιτείται για το συγκεκριμένο γέμισμα των 60 λίτρων το 5,8% του μέσου μηνιαίου μισθού. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 5,33% και στην τρίτη θέση η Πορτογαλία με 5,27%.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πλούσιες χώρες του κόσμου είναι στην βάση της συγκεκριμένης λίστας, με τον κάτοικο της Βρετανίας να χρειάζεται το 3,11% του μηνιαίου μισθού του, της Γερμανίας το 2,92% και των ΗΠΑ μόλις το 1,22%.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάγλυφα την τρομερή πίεση που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Το έκτακτο βοήθημα των 40 ευρώ είναι μία συγκυριακή και ευπρόσδεκτη “ανάσα”. Όμως αν επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι η κατάσταση των 2 και πλέον ευρώ το λίτρο της βενζίνης κρατήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα (μείωση φορολογίας για παράδειγμα).
Πηγή: newsauto.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ