Δείτε επίσης: Πότε θα δοθεί το έκτακτο δώρο Πάσχα. Δάνεια έως 25.000 ευρώ. Θέσεις σε LIDL, ΙΚΕΑ, Efood, Γρηγόρης, JYSK
Στην τελική φάση είναι το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας με αντικείμενο την αναδιαμόρφωση του ΟΑΕΔ και το «καθεστώς» της κατάρτισης. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι σε δύο επίπεδα, ενώ στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Βουλή πριν το τέλος της άνοιξης.
Σύμφωνα λοιπόν με το capital.gr, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στα εξής δύο βασικά πεδία.
1. Το πρώτο πεδίο είναι εκείνο των διαφόρων προνομίων (πχ φορολογικές εκπτώσεις, δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας) τα οποία παρέχονται στους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ.
Σε σχέση με τα διάφορα προνόμια, υπάρχουν εισηγήσεις για εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο «καθεστώς» μπορεί ο κάθε άνεργος πολίτης, ανεξαρτήτως ύψους δηλωθέντος εισοδήματος ή περιουσιακής κατάστασης να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και να έχει διάφορα προνόμια. Μεταξύ των σεναρίων τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να μπει κάποιο ανώτατο πλαφόν στο εισόδημα και στην περιουσιακά στοιχεία -όπως ισχύει με τα διάφορα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ– έτσι ώστε να αποκλείονται από τα προνόμια αυτά όσοι έχουν υψηλό εισόδημα και μεγάλη περιουσία.
2. Το δεύτερο πεδίο στο οποίο έχουν υποβληθεί εισηγήσεις για αλλαγές είναι τα επιδόματα ανεργίας. Σε σχέση με τα (ασφαλιστικά) επιδόματα ανεργίας, στο τραπέζι υπάρχουν εισηγήσεις για υπολογισμό τους με βάση τους τελευταίους μισθούς των δικαιούχων, την αποκλιμάκωσή του κατά τη διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο δικαιούται επιδότηση, τη σύνδεση τους με την προσφορά εργασίας αλλά και την κατάρτιση.
Υπενθυμίζεται πως η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, την οποία έχουν λάβει σοβαρά υπόψην τους τα στελέχη της κυβέρνησης που έχουν καταπιαστεί με τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, προτείνει να ορισθεί το επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ.
Η ίδια έκθεση προτείνει η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.
Μάλιστα, εξετάζεται να υπάρχει διατήρηση μέρους, έστω, του επιδόματος ανεργίας ως προσαύξηση στο μισθό για όποιον άνεργο, ενώ διανύει την περίοδο της επιδότησης του (ως δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας), βρει δουλειά.
Από την άλλη μεριά, εξετάζεται το εξής: Όποιος επιδοτούμενος άνεργος αρνηθεί 3 φορές να πιάσει δουλειά στην επιχείρηση την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ (πλησίον του τόπου κατοικίας του), θα χάνει το επίδομα ανεργίας του.
Πηγή: topontiki.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: Πότε θα δοθεί το έκτακτο δώρο Πάσχα. Δάνεια έως 25.000 ευρώ. Θέσεις σε LIDL, ΙΚΕΑ, Efood, Γρηγόρης, JYSK