Στη δίνη του πολέμου κινείται και η Ελληνική Οικονομία, με τις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να απειλούν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Ο προϋπολογισμός κινείται ήδη στα όρια, με τις δαπάνες να αυξάνονται κάθε μήνα, στο πλάσιμο της προσπάθειας να επιτευχθεί η αναχαίτιση της ανόδου των τιμών ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 750€. Ποινολόγιο για ανέργους. Βροχή επιδομάτων για 760.000 δικαιούχους. 1.579 μόνιμες προσλήψεις. Θέσεις για ανειδίκευτους

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς αν και οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει για ακόμα μια φορά ανίκανη να συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Την ίδια ώρα η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο προκαλεί πονοκέφαλο. Η εξάρτηση είναι μεγάλη με αποτέλεσμα η αύξηση των τιμών να εκτροχιάζει τους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα Ευρωπαϊκά όργανα εξετάζουν τη συγκρότηση ειδικού ταμείου αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών και οι επιπτώσεις στις οικονομίες, όπως και η ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα βρεθούν στο επίκεντρο του Eurogroup το οποίο προσάρμοσε την ατζέντα του και συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη. Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προπαρασκευαστική συζήτηση για εξαίρεση των δαπανών επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Πρόθεση να δημιουργηθούν αναχώματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς η πρόβλεψη στην έκθεση των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση για 1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις ως τον Ιούλιο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχει ήδη ξεπεραστεί και αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο αν τα μέτρα στήριξης θα αποδώσουν τα αναμενόμενα προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση των τιμών. Ενδεικτικό ότι αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στο 6,2% είναι μόνο η αρχή και η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Η ζημιά από την ενέργεια τείνει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και οι αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας πυκνώνουν. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν οτι στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούν επί τα χείρω την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 έως και δυο ποσοστιαίες μονάδες μακριά από τον αρχικό στόχο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 4,5% λόγω της αβεβαιότητας από τον τουρισμό πάνω στον οποίο είχαν στηριχτεί οι ελπίδες για ανάπτυξη της οικονομίας (πηγή: dikaiologitika.gr)

Δείτε επίσης: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 750€. Ποινολόγιο για ανέργους. Βροχή επιδομάτων για 760.000 δικαιούχους. 1.579 μόνιμες προσλήψεις. Θέσεις για ανειδίκευτους

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ