Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 5.008 μόνιμες προσλήψεις και με απολυτήριο λυκείου.
ΟΑΕΔ: Προγράμματα 30.000 για θέσεις εργασίας
Να αναβαθμιστούν ενεργειακά στη βαθμίδα Ε, μέχρι το τέλος του 2032 καλούνται σχεδόν ένα στα τρία κτίρια στην Ελλάδα που κατατάσσεται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες.. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κτίρια, το 30% του κτιριακού δυναμικού της χώρας, το οποίο και κατατάσσεται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά μέχρι την τελευταία ημέρα του 2032.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτο Παραδιά, «είναι απολύτως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε στους ιδιοκτήτες, ούτε στο τραπεζικό σύστημα, ούτε σε κρατικές επιδοτήσεις. Επιπλέον, η μεταφορά των ρυθμίσεων αυτών στις εθνικές νομοθεσίες θα απαιτήσει πολλά χρόνια».
Τι προβλέπει η κοινοτική οδηγία:
Μέχρι το 2030 τα ιδιωτικά κτίρια και μέχρι το 2027 τα δημόσια θα πρέπει να είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων.
Όλα τα κτίρια των δύο χαμηλότερων ενεργειακών βαθμίδων, υποχρεούνται σε ενεργειακή αναβάθμιση: ιδιοχρησιμοποιούμενα ή ενοικιαζόμενα, όπως αυτές θα αναμορφωθούν ριζικά με τις νέες προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολόγησης και κατάταξης κτιρίων με ΠΕΑ (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
Το σχέδιο διακρίνει τρεις κατηγορίες κτιρίων:
1) κτίρια και κτιριακές μονάδες ιδιοκτησίας δημόσιων φορέων
3) κτίρια και κτιριακές μονάδες κατοικιών
Οι νέοι στόχοι
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τα οικιστικά κτίρια και οι κτιριακές μονάδες καθώς και αυτά που ανήκουν σε δημόσιους φορείς πρέπει να επιτυγχάνουν:
1) μετά την 1η Ιανουαρίου 2027, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F.
2) μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης E.
Τα κτίρια κατοικιών και οι κτιριακές μονάδες πρέπει να επιτυγχάνουν το αργότερο:
1) μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F.
2) μετά την 1η Ιανουαρίου 2033, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Ε.
Συνεπώς, όπως εξηγούν από την ΠΟΜΙΔΑ, τα καταστήματα, τα γραφεία και λοιπά μη οικιστικά κτίρια που κατατάσσονται στην κατώτατη βαθμίδα (G) θα πρέπει να αναβαθμιστούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026 τουλάχιστον στη βαθμίδα Ε, ενώ οι κατοικίες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2029. Ολα αυτά υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 15% του κτιριακού αποθέματος.
Εν συνεχεία, τα κτίρια καταστημάτων και γραφείων που κατατάσσονται στην επόμενη βαθμίδα (F) θα πρέπει να αναβαθμιστούν και αυτά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2029, και τα οικιστικά, όπως προαναφέρθηκε, στη βαθμίδα Ε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2032. Επίσης στο 15% του κτιριακού αποθέματος.
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 5.008 μόνιμες προσλήψεις και με απολυτήριο λυκείου.
ΟΑΕΔ: Προγράμματα 30.000 για θέσεις εργασίας