Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα. Τι αυξήσεις αναμένονται και που στα σουπερ μαρκετ. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Για συνέχεια στο κύμα ακρίβειας και το 2022 προειδοποιούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, τα προϊόντα των οποίων γεμίζουν τα ράφια των σούπερ – μάρκετ.
Η Unilever, που ελέγχει μία σειρά εταιρειών που παράγουν προϊόντα καθημερινότητας, από τα σαμπουάν Dove έως τα παγωτά Magnum, αύξησε κατά μέσο όρο πάνω από 4% τις τιμές το περασμένο τρίμηνο – η μεγαλύτερη αύξηση από το 2012 -διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι αυξημένες τιμές θα συνεχισθούν το επόμενο έτος.
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλαν η Nestle, η Procter & Cable και η Danone, τα προϊόντα των οποίων κυριαρχούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα, οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα, ενώ πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα «περάσουν» τις αυξήσεις στην κατανάλωση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και στο ξεκίνημα του 2022.
Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο τις υψηλότερες αυξήσεις από τα τρόφιμα-ποτά εμφάνιζαν σε ετήσια βάση:
τα νωπά λαχανικά (+21,5%),
τα βρώσιμα έλαια (17,6%) εκτός του ελαιολάδου (το οποίο είχε σημειώσει αύξηση 7,1%),
το αρνί και το κατσίκι (+12,2%),
τα νωπά ψάρια (8%), και
τα πουλερικά (4,5%).
Παράλληλα, σημαντική ήταν η αύξηση, σε υψηλά διψήφια ποσοστά, και για το φρέσκο ψωμί, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον κόσμο στους φούρνους καθώς από 0,80 ευρώ το κιλό έφθασε να πουλιέται μεταξύ 1,20-1,30 ευρώ.
Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους που φθάνουν στα γραφεία των retailers, σημαντικές ανατιμήσεις έρχονται και στα ζυμαρικά, σε διψήφια ποσοστά, καθώς οι βιομηχανίες επικαλούνται την έκρηξη στις τιμές του σιταριού, ενώ υψηλότερες τιμές αναμένονται μεταξύ άλλων στους τομείς των αλεύρων (υψηλή μονοψήφια άνοδο), των προϊόντων ζύμης (3%-4%), του μοσχαρίσιου εισαγόμενου κρέατος (άνω του 10%), του καφέ (3%-5%) και των αναψυκτικών (άνω του 10%).
Ακόμη, διόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις αναμένονται στη φέτα και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόβειο γάλα από 96 λεπτά που αγοράστηκε πέρυσι κατά μέσο όρο το κιλό, φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 1,20 ευρώ.
Τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%. Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες.
Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%. Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.
Επίσης, ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών (commodities) τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πριν την πανδημία COVID-19 κατά 24,34% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Αυξήσεις έως τα Χριστούγεννα
Σύμφωνα με τη Real το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές στα εξής προϊόντα:
Κρουασάν (7% – 10%)
Ζάχαρη άχνη (17%)
Ηλιέλαιο (3%)
Ελαιόλαδα (11%)
Μαρμελάδα (8%)
Χαρτικά (3%)
Υγρά καθαρισμού (6%)
Ξηροί καρποί (15% έως 40%)
Κονσέρβες τόνου (10%)
Απορρυπαντικό (19%)
Δημητριακά (12%)
Ελληνικός καφές (4,5%)
Μπισκότα – φρυγανιές (3,5%)
Αλεύρι (5% – 10%)
Ρύζι (10%)
Φακές (17%)
Ζυμαρικά (9%)
Ζάχαρη (6%)
Τυροκομικά (12%)
Κατεψυγμένα ψάρια (13%)
Κατεψυγμένα λαχανικά (25%)
Μαργαρίνες (4%)
Κατεψυγμένες πατάτες (3,5%)
Κατεψυγμένες ζύμες (4%)
Αναψυκτικά (4%)