Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας περνούν δύσκολες ώρες, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το κύμα συμπαράστασης προς τους πυρόπληκτους. Οι καταγγελίες για απατεώνες που κινητοποιούνται – κυρίως μέσω διαδικτύου – και ζητούν χρήματα με πρόσχημα ότι θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών των πυρόπληκτων, πληθαίνουν. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν φτάσει στα χέρια των Αρχών, που ήδη τις ερευνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται αρκετές περιπτώσεις επιτήδειων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών είναι γνωστοί στις Αρχές, καθώς ερευνώνται και για άλλες υποθέσεις, ενώ σε βάρος τους υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute). Αποκαλύπτει ότι στο CSI έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 45 καταγγελίες οι οποίες αφορούν σε απάτες κατά το χρονικό διάστημα που οι φωτιές μαίνονται στη χώρα. Όλες έχουν προωθηθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως λέει. Οι καταγγελίες είναι δύο ειδών, με το πρώτο σκέλος να αφορά σε οικονομικές απάτες.
“Έχουμε δεχθεί καταγγελίες για επιτήδειους που προθυμοποιούνται να νοικιάσουν ή να δώσουν σπίτια για πυρόπληκτους και να κάνουν δήθεν δωρεές. Βεβαίως, έχουν οικονομικά κίνητρα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ύποπτες και απατηλές αγγελίες. Κάποιοι έχουν καταγγείλει τις ύποπτες κινήσεις που έχουν διαπιστώσει, ενώ ορισμένοι έχουν ήδη εξαπατηθεί προσφέροντας χρήματα που φυσικά δεν προωθούνται ποτέ στους πληγέντες. Μάλιστα, υπάρχουν άτομα που έχουν πέσει θύματα των ίδιων απατεώνων. Επίσης, καταγγέλλοντες έχουν βεβαιώσει ότι αυτοί που κάνουν τις δήθεν προσφορές έχουν εξαπατήσει κόσμο και στο παρελθόν” τονίζει ο κ. Σφακιανάκης.
Εκτός από τις απάτες που έχουν να κάνουν με οικονομικές συναλλαγές, στο CSI έχουν φτάσει πολλές αναφορές για “περίεργα” προφίλ στα social media. “Υπάρχουν προφίλ που εξυβρίζουν τους Έλληνες και παράλληλα μιλούν για εμπρησμούς και φωτιές, τρομοκρατώντας τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Σε κάποια προφίλ γίνεται ξεκάθαρα λόγος για εμπρησμούς, με προτροπή μέσω αναρτήσεων τύπου “βάλτε φωτιές”, και άλλα προφίλ που τους προωθούν” σημειώνει ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος είναι και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πηγή: enikos.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ