Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να βρει δουλειά σε άλλη χώρα;

ERGASIA-JOBS-ΕΡΓΑΣΙΑ-12423456

Το 2009 η Ελλάδα κατατασσόταν πρώτη μεταξύ 22 ευρωπαϊκών κρατών στην τάση για εργασιακή μετανάστευση σε έρευνα του Τrendence Graduate Barometer. Συγκεκριμένα, σε μια εποχή που η συνολική ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 9% και ειδικά η ανεργία στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών στο 25,8%, το 34,8% των Ελλήνων εμφανιζόταν διατεθειμένο να εκπατριστεί για να διασφαλίσει καλύτερους όρους εργασίας. Σήμερα που η συνολική ανεργία είναι στο 26,5% και η ανεργία των νέων στο 56,9% η τάση για εργασιακή μετανάστευση έχει εκτιναχθεί. Παρά την αύξηση όμως, οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους εργασιακούς μετανάστες δεν ποικίλλουν μόνο ανάλογα με τη χώρα προορισμού αλλά και με την κατάρτιση του κάθε υποψηφίου.


3.000.000 Έλληνες στην Αμερική

Η μετανάστευση ιστορικά αποτελεί διέξοδο για τους Έλληνες. Το πιο πρόσφατο μεταναστευτικό ρεύμα του προηγούμενου αιώνα,1950-1974, σε αντίστοιχες δυσχερείς συγκυρίες είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού ελληνικής καταγωγής σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Αμερική παρατηρείται σήμερα η μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού ελληνικής καταγωγής, περί τα 3.000.000 άτομα, ενώ στη Ευρώπη ο αριθμός των Ελλήνων φτάνει το 1.000.000. Η Αυστραλία αλλά ο Καναδάς συγκεντρώνουν εξίσου μεγάλα ποσοστά αφού διαμένουν 700.000 και 350.000 Έλληνες αντίστοιχα.

Διαρροή Εγκεφάλων

Η κρίση φερόμενη ως βασική αιτία για την αύξηση του σημερινού κύματος μετανάστευσης, δεν αποτελεί και την χρονική αφετηρία του. Η «διαρροή εγκεφάλων» όπως από πολλούς χαρακτηρίστηκε, παρατηρείται καθ’ όλη την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω αδυναμίας της χώρας να απορροφήσει άτομα με ιδιαίτερη κατάρτιση, απόφοιτους δηλαδή με πανεπιστημιακά πτυχία, μεταπτυχιακά, ακόμα και διδακτορικά διπλώματα.

Ενδεικτικά από στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον οικονομικό γεωγράφο, Λόη Λαμπριανίδη, το 73% των ελλήνων που μετανάστευαν ήδη από προ κρίσης περίοδο για να απασχοληθούν στο εξωτερικό είχε μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό δίπλωμα, ενώ το 41% των νέων εγκατέλειπαν τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας πριν ακόμα αναζητήσουν την τύχη τους στη χώρα μας.

Το Αμερικανικό Όνειρο

Όσο για τις προτιμήσεις των ελλήνων ως προς τις χώρες προορισμού, δεν παρουσιάζουν έντονες διαφοροποιήσεις με εκείνες κατοίκων άλλων χωρών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Global professionals on the move-2014» (διεθνείς επαγγελματίες που μετακινούνται – 2014)που διεξήγαγε η εταιρεία εύρεσης εργασίας  Hydrogen, σε 99 χώρες, μεταξύ 2.444 καλά αμειβόμενων επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης η Αμερική είναι η χώρα που αναφέρουν ως τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό στις προτίμησής τους οι ενδιαφερόμενοι. Κατά πόδας την ακολουθούν η Βρετανία, που κερδίζει διαρκώς έδαφος και η Αυστραλία. Μέσα στους δέκα πρώτους προορισμούς συγκαταλέγονται επίσης η Ελβετία, ο Καναδάς, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Γαλλία, μέρη δηλαδή που αποτελούν πόλο έλξης και για τους έλληνες εργαζόμενους.

Η ειδοποιός διαφορά των ημερών μας όμως είναι πως οι δυνητικοί μετανάστες δεν προέρχονται μόνο από τους υψηλά καταρτισμένους που αποδημούν με σκοπό να κατακτήσουν μια ανώτερη θέση σε κάποιο εταιρικό κολοσσό. Κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι λεγόμενοι ανειδίκευτοι, καθώς και πανεπιστημιακών τίτλων επαγγελμάτων με περιορισμένη ζήτηση στη χώρα, αντιμετωπίζουν την ανεργία μεταναστεύοντας εκτός ελληνικών συνόρων.

Αν και η ανεργία παρουσιάζεται ως η σημαντικότερη αιτία για την επιλογή του εξωτερικού, οι χαμηλοί μισθοί, το δυσμενές εργασιακό περιβάλλον αλλά και η γενικότερη ύφεση που βιώνει η χώρα την τελευταία τετραετία, συμβάλλουν από κοινού στην μεγάλη απόφαση.

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές επιλογές που έχουν οι υποψήφιοι για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό αλλά και για τις συνθήκες αυτής; Καταλυτικό ρόλο στην χώρα επιλογής φαίνεται να παίζει η κατάρτιση του κάθε υποψηφίου η οποία διαφοροποιεί εν μέρει και τους τρόπους αναζήτησης εργασίας. Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης με κυβερνήσεις άλλων χωρών για προσφορά εργασίας κυρίως σε νέους ηλικίας ως 35 χρόνων είναι τα δύο στοιχεία που διαφοροποιούν αισθητά τις συνιστώσες του μεταναστευτικού ρεύματος του σήμερα με εκείνες της μετανάστευσης του προηγούμενου αιώνα.

Οι υψηλά καταρτισμένοι

Στην περίπτωση των ιδιαιτέρως καταρτισμένων, ήτοι των κατόχων μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων σπουδών συνδυαζόμενους με πρότερη εργασιακή εμπειρία, η αναζήτηση εργασίας καθώς και η επιλογή της χώρας γίνεται με κριτήρια διαθεσιμότητας θέσεων στον επαγγελματικό τομέα του κάθε υποψηφίου.

Εταιρείες διαχείρισης εργατικού δυναμικού

Ο ενδιαφερόμενος συνήθως συντάσσει το βιογραφικό του, το οποίο και απευθύνει σε εταιρείες εύρεσης εργασίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι εταιρείες αυτές συλλέγουν βιογραφικά αναλαμβάνοντας να εντοπίσουν τον κατάλληλο υποψήφιο για κάθε θέση. Η πληρωμή τους δε, γίνεται από την εταιρεία χωρίς καμία συμβολή από πλευράς υποψηφίου. Μόλις κάποιος επιλεγεί για μια θέση περνά από την διαδικασία της συνέντευξης, όπου τις περισσότερες φορές για τέτοιου είδους στελέχη, είναι παραπάνω από μια, με την πρώτη να πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου και την τελευταία με παρουσία του υποψηφίου στη χώρα όπου εδρεύει η εταιρεία.

Τέτοιου είδους στελέχη θεωρούνται περιζήτητα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κυβερνήσεις των χωρών για την εργασία στις οποίες απαιτείται βίζα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν διευκολύνει αισθητά την απόκτησή της. Μάλιστα είθισται να είναι ο εργοδότης αυτός που αναλαμβάνει τόσο τις διαδικασίες όσο και τα έξοδα της έκδοσης της βίζας.

Όσο για τις χώρες της Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί ο υποψήφιος να ταξιδέψει έως εκεί με δικαίωμα παραμονής για 60 μέρες και μέσα σε αυτό το διάστημα να απευθυνθεί στον αρμόδιο φορέα για την έκδοση κάρτας διαμονής με σκοπό την εργασία. Η άδεια έχει ισχύ για 2 έτη και σε περίπτωση περαιτέρω απασχόλησης μπορεί εύκολα να ανανεωθεί.

Για τις χώρες της Ευρώπης πάλι, οι διαδικασίες μετακίνησης παρουσιάζονται απλουστευμένες, απλή ταυτότητα ή διαβατήριο αρκεί. Άλλωστε λόγω γειτνίασης και παρόμοιων, με αυτών της χώρας μας, συνθηκών διαβίωσης πολλοί είναι οι Έλληνες που πρώτα εγκαθίστανται στην ευρωπαϊκής χώρα επιλογής και στη συνέχεια ψάχνουν για δουλειά.

Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου

Οι κάτοχοι ενός τίτλου σπουδών που δεν ανήκει στα επαγγέλματα που γνωρίζουν άνθιση στη χώρα μας φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους ανήκοντες στην προηγούμενη κατηγορία. Εξίσου περισσότερες βέβαια είναι και ο εταιρείες που προσφέρονται να βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας με υπηρεσίες διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Παρόλο που η μετανάστευση σε χώρες που απαιτείται βίζα, όπως η Αμερική και η Αυστραλία, δεν ενδείκνυται  για υποψήφιους με απλές πτυχιακές σπουδές αν η ζήτηση της ειδικότητας του ενδιαφερόμενου παρουσιάζεται αυξημένη, θα μπορούσε να επιλεγεί για μια θέση εκεί. Ευλόγως εννοούμενο είναι πως στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αυτών των υποψηφίων είναι το να απευθυνθούν στις προαναφερθείσες εταιρείες διαχείρισης ή εύρεσης προσωπικού στις οποίες δεν καταβάλουν κάποιο κόμιστρο μιας και πληρώνονται από τον εργοδότη.

Πώς να φτιάξεις το βιογραφικό σου

Μια νέα κατηγορία εταιρειών συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες εκείνες που προσφέρουν κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σε όποια χώρα του εξωτερικού κι αν σκοπεύει ο υποψήφιος να κατευθυνθεί πρωταρχικό του μέλημα είναι η σύνταξη ενός εντυπωσιακού βιογραφικού και μιας συνοδευτικής επιστολής που θα τον κάνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στους «ανταγωνιστές». Αυτή είναι τουλάχιστον η διαφημιστική καμπάνια των εν λόγω εταιρειών που συνοψίζει και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αν και οι ελληνικές εταιρείες τέτοιου τύπου δεν είναι πολλές, παρόλα αυτά λειτουργούν με διαφορετική πολιτική και διαφορετικές χρεώσεις η κάθε μια. Σε κάποιες περιπτώσεις αναλαμβάνουν την σύνταξη του βιογραφικού και του αντίστοιχου προφίλ στο δημοφιλές επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο linkedin καθώς και την παροχή πρακτικών συμβουλών για καλύτερη αναζήτηση αγγελιών στο διαδίκτυο με ένα τρίωρο σεμινάριο. Στην περίπτωση της επιλογής του υποψηφίου για συνέντευξη δεύτερο σεμινάριο ακολουθεί με πρακτικές για την καλύτερη παρουσίαση των δυνατοτήτων του. Στην πρώτη περίπτωση οι υπηρεσίες κοστίζουν από 75 έως 100 ευρώ ενώ στη δεύτερη αν και το κόστος είναι το ίδιο η πληρωμή γίνεται αν και εφόσον ο υποψήφιος πάρει τη θέση.

Άλλες πάλι εταιρείες χρεώνουν την κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Ενδεικτικά η σύνταξη βιογραφικού στα ελληνικά κοστίζει 40 έως 50 ευρώ ενώ στα αγγλικά επιβαρύνεται με 10 ευρώ επιπλέον. Η δημιουργία ενός «ελκυστικού», ανεξαρτήτως βιογραφικού, προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο κοστολογείται 20 ευρώ, ενώ για τη σύνταξη συστατικής επιστολής από προηγούμενο εργοδότη, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταβάλει το ποσό των 50 ευρώ. Από εκεί και πέρα ο υποψήφιος με τα κατάλληλα πια εφόδια, συμβουλεύεται και ταυτόχρονα δεσμεύεται να στέλνει το βιογραφικό του πιο στοχευμένα σε αγγελίες που εντοπίζει στο διαδίκτυο μέχρι να επιλεγεί για μια θέση.

Σπουδή και εργασία

Ένα τρίτο είδος εταιρειών, συνιστούν οι εταιρείες εκείνες που απευθύνονται μόνο σε υποψηφίους που ως «γη της επαγγελίας» κατονομάζουν την Αυστραλία. Καταλυτικό ρόλο για την ύπαρξη των εν λόγω εταιρειών φαίνεται να παίζει η δυνατότητα ημιαπασχόλησης των αλλοδαπών σπουδαστών της χώρας.

Η συνήθης πρακτική των εν λόγω εταιρειών είναι να προτρέπουν τους υποψηφίους να ταξιδέψουν για σπουδές, εξασφαλίζοντας έτσι μια βίζα που παράλληλα θα τους επιτρέπει να εργαστούν. Διατηρώντας γραφεία και στις δύο ηπείρους, οι σύμβουλοι ενημερώνουν για τα προαπαιτούμενα και ενεργούν τα απαραίτητα τόσο για την εγγραφή στο πανεπιστήμιο προτίμησής, όσο και για την έκδοση της βίζας.

Απαραίτητο κρίνεται βέβαια ο ενδιαφερόμενος να έχει εξασφαλίσει ένα χρηματικό ποσό μιας και, πριν ακόμα ταξιδέψει, επιβαρύνεται με διάφορα έξοδα.

Ξεκινώντας από την εκπαιδευτική βίζα, η οποία κοστίζει περίπου 365 ευρώ (535 δολάρια) ο ενδιαφερόμενος οφείλει επίσης να καταβάλλει το 50% του συνόλου των διδάκτρων τα οποία για ένα χρόνο ξεκινούν από 4.100 ευρώ (6.000 δολάρια) και μπορεί να φτάσουν και τις 8.000 ευρώ (12.000 δολάρια). Επίσης πρέπει να προπληρωθεί η ετήσια ασφάλεια υγείας του επισκέπτη, η οποία κοστίζει σχεδόν 341 ευρώ (500 δολάρια). Ασφαλώς πρέπει να υπάρχουν και χρήματα για την ενοικίαση κατοικίας, η οποία στην περίπτωση της συγκατοίκησης κοστίζει 550  ευρώ(800 δολάρια) το μήνα ενώ σε άλλη περίπτωση φτάνει τα 850 ευρώ το μήνα (1.200 δολάρια). Η πληρωμή του γραφείου κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ ενώ τα φτηνότερα εισιτήρια για την μακρινή Αυστραλία κοστίζουν το λιγότερο 600 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προκαταβάλει περίπου 5.000 με 6.000 ευρώ για να ταξιδέψει στη μακρινή ήπειρο, έχοντας μεν εξασφαλίσει την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση αλλά καμία θέση εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα του news.gr, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πανεπιστημιακοί φορείς έχουν ιδρυθεί σχετικά πρόσφατα ενώ οι σπουδές που προσφέρουν μοιάζουν αμφιβόλου ποιότητας αφού δεν παρέχουν ειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σπουδή των «επαγγελματικών αγγλικών». Προφορικές διαβεβαιώσεις πως η αναζήτηση εργασίας θα διαρκέσει μόνο ένα μήνα, βασιζόμενες σε παραδείγματα προηγούμενων υποψηφίων αλλά και στα χαμηλά ποσοστά της ανεργίας της χώρας είναι τα μόνα εχέγγυα που δίνονται αναφορικά με την εργασία. Όσο για τις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρονται συνήθως αφορούν στην εξυπηρέτηση πελατών σε κάποιο εστιατόριο, στον καθαρισμό κτιρίων, σε οικοδομικές εργασίες, ή στη φροντίδα ηλικιωμένων, τουλάχιστον για την αρχή.

Ο μισθός κυμαίνεται από 12 έως 16 ευρώ την ώρα, άρα με επιτρεπόμενες ώρες εργασίας 20 την εβδομάδα, ο χαμηλότερος μηνιαίος μισθός που θα παίρνει ο εργαζόμενος είναι 655 (960 δολάρια) ευρώ με δυνατότητα πλήρους εργασίας κατά την περίοδο των διακοπών ή τα σαββατοκύριακα. Έτσι μερικώς καλύπτει τα μηνιαία έξοδά του και ένα μέρος των διδάκτρων του πανεπιστημιακού ιδρύματος χωρίς όμως να μπορεί να αποπληρώσει το 100%.

Ενδιαφέρουσα προοπτική που υπογραμμίζεται, είναι η δυνατότητα να συνταξιδέψει και ο σύζυγος ή ο σύντροφος με την συγκεκριμένη βίζα αρκεί η συμβίωση να αποδεικνύεται από έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό. Ο σύντροφος βέβαια φτάνοντας στη χώρα, έχει το δικαίωμα ολικής απασχόλησης άρα και υψηλότερου μισθού ανάλογα πάντα με τον κλάδο στον οποίο θα απασχοληθεί.

Μετανάστης με 65 μόρια

Εάν η συνδυαστική λύση σπουδών και εργασίας δεν επιλεγεί για την απόκτηση βίζας, ο υποψήφιος μπορεί να αποκτήσει βίζα εργασίας συγκεντρώνοντας μόρια ανάλογα με τα προσόντα του. Το σύνολο των μορίων που απαιτείται είναι 65 και πλέον. Αναφέροντας ενδεικτικά κάποια παραδείγματα, κάθε μετανάστης ηλικίας έως 35 ετών μοριοδοτείται με 25 μόρια. Το πανεπιστημιακό δίπλωμα αντιστοιχεί σε 10 μόρια ενώ η επιτυχής εξέταση στο δίπλωμα γλωσσομάθειας ΙELΤS δίνει 7 έως 15 μόρια ανάλογα με το αποτέλεσμα. Βέβαια για τη συγκέντρωση των 60 μορίων, ο επιπλέον πανεπιστημιακός τίτλος κρίνεται απαραίτητος, γεγονός που επιβεβαιώνει την προηγούμενη θεώρηση για την ζήτηση των υψηλά καταρτισμένων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ τόσο για την επιλογή των σπουδών όσο και για τα μόρια που κάθε επαγγελματικός τίτλος προσφέρει η αυστραλιανή κυβέρνηση εκδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίστα προτιμώμενων επαγγελμάτων. (.pdf)

Το θετικό που παρουσιάζει η συγκεκριμένη βίζα που παρέχεται για το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι σπουδές είναι η σχετικά εύκολη επέκτασή της εφόσον βρεθεί δουλειά. Άλλωστε στην περίπτωση τόσο της Αυστραλίας όσο και Αμερικής η εργασία κατά την διάρκεια των σπουδών μπορεί να εξασφαλίσει το μελλοντικό εργοδότη-σπόνσορα, καθώς στην περίπτωση που και οι δύο πλευρές μείνουν εξίσου ικανοποιημένες από τη συνεργασία, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την τροποποίηση της βίζας του εργαζομένου προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του και να τον ενσωματώσει πλήρως στο προσωπικό που απασχολεί.

Η χώρα της ιδανικής διαβίωσης

Μια από τις αιτίες που ενδεχόμενα ωθούν το μεταναστευτικό κύμα προς την μακρινή Αυστραλία είναι και το επίπεδο διαβίωσης της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Αυστραλία κρίθηκε ως το ιδανικό μέρος να ζει ένας νέος. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και το Διεθνές Ίδρυμα Νέων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες συμμετοχής των νέων έως 24 χρόνων στην πολιτική ζωή, τις ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα, την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την τεχνολογία, σε τριάντα χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νέοι της Αυστραλίας είναι οι περισσότερο προνομιούχοι νέοι του κόσμου.

Διακρατική Συνεργασία Ελλάδας Αυστραλίας

Επιπρόσθετη ώθηση βέβαια προσφέρει και η συνεργασία ελληνικής και αυστραλιανής κυβέρνησης. Μόλις ένα μήνα πριν, υπογράφει νέα διακρατική συμφωνία, από την ελληνίδα υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, και τον αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε 500 νέους Έλληνες ηλικίας 18 έως 30 ετών να παραμείνουν για ένα έτος στη μακρινή ήπειρο, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε ένα υψηλών απαιτήσεων επαγγελματικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις, εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια, που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας, η κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή βεβαίωσης φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα καθώς και η υποχρέωση ταξιδιωτικής ασφάλειας υγείας για όλο το διάστημα παραμονής. Αναγκαία κρίνεται και η κατοχή χρηματικού ποσού ικανού για τη διαβίωση των συμμετεχόντων, τουλάχιστον 4.000 ευρώ, με αποδεικτικά στοιχεία όπως και το εισιτήριο της επιστροφής τους. Για τους εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν στον τομέα της υγείας οι  ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένες.

Η Working and Holiday Visa θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες, αφού πρώτα επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αντίθεση με την εκπαιδευτική, η συγκεκριμένη βίζα είναι ατομική και δεν μπορεί να συμπεριλάβει σύζυγο ή παιδιά, ενώ έχει διάρκεια δώδεκα μηνών και κοστίζει 250 ευρώ.

Ανειδίκευτοι μετανάστες

Οι αγορές της Γερμανία, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, χώρες δηλαδή το ποσοστό ανεργίας των οποίων κυμαίνεται από 5.2% (Γερμανία) έως 8,7% (Ολλανδία), καταγράφονται ως οι μεγαλύτερες δεξαμενές απορρόφησης ανειδίκευτου προσωπικού. Ειδικά για τους κατόχους απολυτηρίου λυκείου σε νεαρή ηλικία η συγκυρία παρουσιάζεται αρκετά δυσχερής τόσο ως προς την αναζήτηση όσο και ως προς την εύρεση εργασίας σε χώρες του εξωτερικού.

Μεσίτες για μετανάστευση

Για τη βοήθεια ατόμων αυτών των προσόντων, προσφέρονται εταιρείες που ενεργούν το ρόλο του μεσίτη μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ενώ πληρώνονται και από τους δύο. Συνεργαζόμενες είτε απευθείας με επιχειρήσεις του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, είτε με άλλα γραφεία εύρεσης εργασίας που εδρεύουν σε χώρες όπως η Αγγλία, διαφημίζουν αγγελίες για διάφορες θέσεις εργασίας κυρίως στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Με την αποστολή του βιογραφικού του υποψηφίου, επικοινωνούν μαζί του για να διευκρινίσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του. Στον τομέα της εποχιακής απασχόλησης οι αγγελίες παρουσιάζονται αρκετά συχνά κι έτσι ο εκτιμώμενος χρόνος εύρεσης κυμαίνεται από 15 έως 30 ημέρες. Προαπαιτούμενο βέβαια είναι ο εργαζόμενος να μπορεί να ταξιδέψει άμεσα, εντός 15 ημερών, στη χώρα προορισμού για να αναλάβει τα καθήκοντά του, γεγονός που απαιτεί την δυνατότητα κάλυψης των πρώτων βασικών εξόδων όπως εισιτήριο και λοιπά έξοδα κίνησης.

Τα εισιτήρια για τη μετάβαση στις συγκεκριμένες χώρες ξεκινούν από 100 ή 200 ευρώ και αυξάνουν αισθητά ειδικά σε περιόδους έντονης ζήτησης. Οι καθαρές μηνιαίες απολαβές για τέτοιες θέσεις ανέρχονται στα 800 έως 1200 ευρώ ενώ  τις περισσότερες φορές παρέχεται στέγη και αν η δουλειά είναι σε εστιατόριο προσφέρεται και διατροφή, μειώνοντας αισθητά το κόστος διαβίωσης.

Η πληρωμή του γραφείου που βαρύνει τον εργοδότη αντιστοιχεί σε έναν ολόκληρο μισθό και καταβάλλεται προκαταβολικά. Ο εργαζόμενος συνήθως καλείται να πληρώσει το 1/3 του μηνιαίου μισθού που συμφωνεί με την επιχείρηση, το οποίο προπληρώνει είτε ο εργοδότης παρακρατώντας το στο τέλος του πρώτου μήνα από το μισθό του, είτε ο ίδιος ο εργαζόμενος πριν ταξιδέψει.

Οι περιπτώσεις προπληρωμής από πλευράς εργαζομένου βέβαια, εγκυμονούν κινδύνους εφόσον τα περιστατικά εταιρειών οι οποίες υποσχόμενες μια ανύπαρκτη θέση εργασίας στο εξωτερικό, εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά τους ενδιαφερόμενους δεν είναι λίγα.

Σύμφωνα με την έρευνα του news.gr, παρά τις έντονες τάσεις φυγής των Ελλήνων , η μετανάστευση δεν είναι πάντα η ευκολότερη λύση. Αν καταστεί αναγκαία όμως, ο εργαζόμενος θα πρέπει κατά την αναζήτηση να λάβει υπόψη του τα προσόντα του και κατά την απόφασή του για το μεγάλο βήμα να συνυπολογίσει το κόστος αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης εκτός από τον προσφερόμενο μισθό.

Πηγή:  news.gr

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις