Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις. Μέσα στον Μάιο προκηρύξεις για 555 μόνιμες προσλήψεις

Την Παρασκευή τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσαν έναν νέο οδηγό σχετικά με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού τονίζοντας ότι πρόκειται για μια…απειλή η οποία μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η μόλυνση μπορεί να γίνει και τόσο μέσω της αναπνοής λόγω των σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού όσο και μέσω των αερολυμένων σωματιδίων.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες αυτές στην ουσία δικαιώνουν τους επιστήμονες οι οποίοι και υποστήριζαν ότι ο κορονοϊός είναι επικίνδυνα μολυσματικός καθώς μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους. Πρωτύτερα άλλη μελέτη ανέφερε ότι δεν είναι ασθένεια η οποία μεταδίδεται μέσω του αέρα προκαλώντας ανησυχίες ανάμεσα στα άτομα της επιστημονικής κοινότητας τα οποία και υποστήριζαν ότι μεταδίδεται και με τον αέρα.

Τον Ιούλιο του 2020 μάλιστα επιστήμονες από 30 χώρες έγραψαν ένα κείμενο με το οποίο και προσπάθησαν να πείσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην πιθανή μετάδοση του κορονοϊού μέσω του αέρα.

Όταν δημοσιεύθηκε το έγγραφο, ο ΠΟΥ, εκτός από το CDC και άλλους οργανισμούς υγείας, ανέφερε ότι η νόσος COVID-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η μετάδοση από σωματίδια αερολύματος είναι πολύ πιθανή καθώς είναι πολύ μικρότερα από τα μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η μόλυνση σύμφωνα με όσα εξήγησαν οι επιστήμονες μπορεί να είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύεται.

Όπως φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο ιός είναι το ίδιο μολυσματικός τόσο στην περίπτωση που βρίσκεται στους βλεννογόνους, όσο και μέσω της αφής – όταν δηλαδή ακουμπήσει κανείς με γυμνά χέρια κάποια επιφάνεια μολυσμένη από τον ιό.

Ανοίξτε τα παράθυρα…

Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας ενώ συστήνεται από τον CDC να υπάρχει μέριμνα για καλύτερο εξαερισμό.

Αρκετές μελέτες γύρω από τα σταγονίδια έχουν αποκαλύψει τον ρόλο τους στην υγεία μας. Μάλιστα το βάρος και η ηλικία πέρα από τη μόλυνση φαίνεται να είναι εκείνες οι μεταβλητές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο.

Στην μελέτη συμμετείχαν 74 υγιείς εργαζόμενοι στην εστίαση και 120 μαθητές καθώς επίσης και το προσωπικό ενός δημόσιου κολλεγίου. Οι συμμετέχοντες φύσηξαν μέσα σε έναν ανιχνευτή σωματιδίων και οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα από 8 μη ανθρώπινα πρωτεύοντα που μολύνθηκαν από κορονοϊό. Οι ερευνητές μέτρησαν το μέγεθος των σωματιδίων τόσο εκείνων που φύσηξαν οι άνθρωποι όσο εκείνων που φύσηξαν τα πρωτεύοντα.

Κατά προσέγγιση το 80% των σωματιδίων που φύσηξαν οι 35 συμμετέχοντες φάνηκε ότι δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Εκείνοι που ζυγίζουν λιγότερο φάνηκε ότι εκπνέουν λιγότερα σωματίδια από εκείνους που ζύγιζαν περισσότερα κιλά.

Την ίδια ώρα που δημοσιεύτηκε η μελέτη αυτή, το CDC δημοσίευσε τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η διπλή μάσκα μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κατά 95% σε σχέση με τη χρήση μίας μάσκας. Έτσι, με βάση την μελέτη για τα σταγονίδια αυτή το CDC πρότεινε τη χρήση της μάσκας τύπου N95 ή της διπλής μάσκας, δηλαδή της χειρουργικής και της υφασμάτινης μαζί.

Πηγή: news4health.grΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις. Μέσα στον Μάιο προκηρύξεις για 555 μόνιμες προσλήψεις