Αν η επιλογή ήταν τόσο εύκολη, όλοι θα παρατούσαμε τις θέσεις μας – Χρήσιμες συμβουλές για όσους τολμούν να κάνουν το «άλμα».
Του Τζέιμς Γκριν*
Σαν έμπειρος επιχειρηματίας, έχω μάθει μερικά πράγματα στην πορεία της σταδιοδρομίας μου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους επιθυμούν κάνουν αυτό το άλμα. Παρακάτω παραθέτω μερικές σκέψεις για να ληφθούν υπόψη κατά τη λήψη της απόφασής σας να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση.
Αξιολογείστε την τρέχουσα εργασία σας
Η ανάγκη είναι η μητέρα του εφευρετικού πνεύματος: ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση διότι κανείς δεν με προσλάμβανε για να κάνω ακριβώς αυτό που ήθελα. Θα πρέπει να εξετάσετε την τρέχουσα κατάσταση της εργασίας σας και να εκτιμήσετε αν είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε κάτι μόνος σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Είστε ευτυχισμένος και αισθάνεστε ολοκλήρωση, και βγάζετε αρκετά χρήματα;
Επειδή είστε απογοητευμένοι με την τωρινή εργασία σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Θα μπορούσε να σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής εργασίας.
Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην παρελθούσα εμπειρία σας
Εάν ένας μουσικός αποφασίσει να φέρει την επανάσταση στην ιατρική βιομηχανία, είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε αγορά που πρέπει κανείς να κατανοήσει. Τούτου λεχθέντος, η κατοχή εξειδικευμένης γνώσης της αγοράς δεν είναι πάντα απαραίτητη – μερικές φορές χρειάζεται ένα αουτσάιντερ για να φέρει αλλαγές σε μια βιομηχανία.
Σκεφτείτε την ηλικία σας, την οικογένεια και την οικονομική σας κατάσταση
Καθώς ωριμάζουμε, γινόμαστε φυσικά πιο συντηρητικοί (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης): Θέλουμε να διατηρήσουμε ό, τι έχουμε. Οι νέοι δεν είναι απαραίτητα ανόητοι. Απλά είχαν λιγότερο χρόνο για να συσσωρεύσουν γνώσεις (και πλούτο), και συχνά έχουν μεγαλύτερη όρεξη για ρίσκο. Η αναγνώριση και κατανόηση όλων των προκλήσεων που έχετε μπροστά μας είναι πολύ χρήσιμη για την ανάληψη ρίσκων – και η έναρξη μιας επιχείρησης είναι ένα μεγάλο ρίσκο.
Δοκιμάστε την ιδέα σας και να είστε καλός στην επικοινωνία
Ο Νο1 λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις είναι επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι θέλουν να επιτύχουν – ή πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν θέλουν.
Μιλήστε με τους φίλους σας, την οικογένεια και τον κοινωνικό σας περίγυρο, και δοκιμάστε την ιδέα σας. Λάβετε σχόλια και αξιοποιείστε τα με σύνεση. Δοκιμάζοντας «τα νερά» με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συνιστά έναν καλό δείκτη της πιθανής επιτυχίας της επιχειρηματικής σας ιδέας.
Να είστε αισιόδοξοι
Είναι πιθανό ότι θα σας πουν -πολλές φορές- πως αυτό που θέλετε να κάνετε δε γίνεται. Έξυπνοι άνθρωποι θα σας πουν ότι κάνετε λάθος. Άλλοι δεν θα θέλουν να επενδύσουν στην ιδέα σας, και θα σας ασκήσουν κριτική. Χρησιμοποιήστε αυτή την κριτική για να εργαστείτε σκληρότερα και να αποδείξετε ότι όσοι δε σας πιστεύουν κάνουν λάθος. Όταν έρχεται η στιγμή, οι απαισιόδοξοι δεν αρχίζουν εταιρείες – οι αισιόδοξοι όμως ναι. Οι πιθανότητες συσσωρεύονται εναντίον σας, έτσι θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο.
* mashable.com
Πηγή : www.fortunegreece.com