Την λογική του «ακορντεόν» ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σχετικά είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και εξηγώντας ότι αναλόγως την πορεία της πανδημίας τα καταστήματα θα ανοίγουν και θα κλείνουν. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει έντονος προβληματισμός από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τις μεταλλάξεις αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει η διαδικασία των εμβολιασμών. Έτσι έχει αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να κλείσουν και πάλι τα καταστήματα ενώ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και για το άνοιγμα των σχολείων.
Το γεγονός ότι τα χθεσινά νούμερα δεν έχουν να κάνουν με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανησυχεί ακόμα περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη καθώς αντιλαμβάνονται ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με άλλους παράγοντες μεταδοτικότητας.
Στην εκτίμηση ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως και ενδεχομένως να χρειαστούν νέα «σκληρά μέτρα» ακόμα και με γενικό Lockdown στα μέσα Μαρτίου, έκανε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Φοβάμαι ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων» τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε δε, ότι υπολογίζει, βάση μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα της αγοράς εμφανίζονται να μην συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου θα είναι έντονες και πολλές. Ωστόσο δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων. Όμως θα το ανακοινώσει πιθανά μαζί και με «κούρεμα» υποχρεώσεων ή ακόμα και μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για να «μαλακώσει» τις αντιδράσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ εμφανίστηκε να θέλει να προετοιμάσει την κοινωνία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειδικά στο μέτωπο της πανδημίας ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε.¨»
Με δεδομένο ότι η ομιλία του ήταν γραμμένη όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα καταστήματα.
Ο εμβολιασμός …«σκοντάφτει»
Την ίδια στιγμή με αργούς ρυθμούς, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής μετά βίας έχουν εμβολιαστεί 100000 άνθρωποι κυρίως υγειονομικοί και ηλικιωμένοι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 0,9% του πληθυσμού. Το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται στον μικρό αριθμό δόσεων που έχουν λάβει συνολικά οι χώρες της Ευρώπης, με την κυβέρνηση να υπόσχεται επιτάχυνση της διαδικασία όταν στα εμβόλια της Pfizer προστεθούν και αυτά που έχει παραγγείλει η χώρα μας από την Astra Zeneka. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν αναμένεται να έχει καλυφθεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού, ούτε μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, γεγονός που δεν επιβεβαιώνει τους όποιους πανηγυρισμούς είχαν επικρατήσει τους προηγούμενους μήνες ως επίσημο κυβερνητικό αφήγημα.
Προ των πυλών το τρίτο κύμα
Τα 842 νέα κρούσματα που καταγράφησαν την Τρίτη φοβίζουν επιστήμονες και λοιμωξιολόγους και κάνουν ανοιχτά λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας που φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών.
Σήμερα πάντως οι επιστήμονες αναμένεται να αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε συνέντευξη του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα, άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης.
Κάτω από αυτό το πρίσμα όλα δείχνουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το εάν θα παραμείνει ανοικτό το λιανεμπόριο.
Πηγή: aftodioikisi.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ