Δείτε επίσης: Αιτήσεις για 1.709 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις.
Πέντε προγράμματα για 27.100 θέσεις εργασίας
Άδεια πατρότητας δέκα ημερών και όχι δύο ημερών που δίνεται σήμερα και ειδική άδεια πατρότητας δύο μηνών θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές αλλαγές. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική κοινοτική οδηγία θα πρέπει η χώρα μας να εντάξει άδεια πατρότητας μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021. Έτσι στο εργασιακό σχέδιο νόμου θα προβλέπεται άδεια για τους πατέρες μόλις γεννιέται το παιδί 10 ημερών αντί για δύο που δίνεται σήμερα και ειδική άδεια προστασίας της πατρότητας δύο μηνών μέχρι το παιδί να πάει 6 χρόνων. Πρόκειται για την αντίστοιχη ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας που είναι 6 μηνών.
Σκοπός της οδηγίας που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας είναι να εξασφαλίσει την ισότητα των φύλων όσον αφορά τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και τη μεταχείριση στην εργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), διευκολύνοντας την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι γονείς ή φροντιστές.
Επίσης καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τις άδειες για οικογενειακούς λόγους (άδεια πατρότητας, γονική άδεια και άδεια φροντίδας) και τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Παράλληλα παρέχει κίνητρα στους άνδρες ώστε να αναλάβουν ίσο μερίδιο ευθυνών φροντίδας μέσω της θέσπισης αμειβόμενης άδειας πατρότητας και γονικής άδειας. Η έλλειψη της δυνατότητας αυτής συνέβαλλε στα χαμηλά ποσοστά λήψης άδειας από τους πατέρες.
Άδεια μητρότητας
Η άδεια αυτή σήμερα χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας(τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας , εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.
Δικαιούχοι της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας είναι και οι εργαζόμενες που κατά την ημέρα δημοσίευσης του νόμου δηλαδή την 3-4-2008 βρίσκονταν σε άδεια μητρότητας (τοκετού- λοχείας) ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια.
Μετά τη λήξη της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας η εργαζόμενη δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου όπως αυτό ισχύει.
Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές που είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό όπως ορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΕΕ και φορέας καταβολής είναι ο ΟΑΕΔ.
Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις προβλεπόμενες εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, παρακρατώντας την προβλεπόμενη εργατική εισφορά που βαρύνει τον εργαζόμενο μαζί με την εργοδοτική εισφορά που βαρύνει τον ΟΑΕΔ. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Πηγή: dikaiologitika.gr
Δείτε επίσης: Αιτήσεις για 1.709 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις.
Πέντε προγράμματα για 27.100 θέσεις εργασίας