Δείτε επίσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 100.000 προσλήψεις με επιδότηση. 2.442 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο

Χιλιάδες γονείς αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τεστ κορονοϊού εφόσον το παιδί τους έχει ύποπτα συμπτώματα. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Παρόλο που το υπουργείο Υγείας έχει διαβεβαιώσει ότι το τεστ σε δημόσιες μονάδες είναι δωρεάν, εντούτοις, τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι πολύ αυστηρά γεγονός που αναγκάζει τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εργαστήρια και να τους στοιχίζει ο…κούκος αηδόνι.

Το κόστος δε για ένα τεστ Covid κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ. Άλλωστε, τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ για τεστ.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο: «Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια».

Οι παιδίατροι ζητούν να γίνονται δωρεάν τα τεστ στα παιδιά σημειώνοντας εμφατικά: «Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».

Με επιστολή τους στο Υππυργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, οι παιδίατροι ζήτησαν να βγουν από τη δύσκολη θέση που τους έχουν βάλει λόγω των οδηγιών αντιμετώπισης ένος ύποπτου κρούσματος στα σχολεία. Αναγκάζονται να στέλνουν όλα τα παιδιά να κάνουν μοριακά τεστ τα οποία είναι πανάκριβα, κάτι που τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας αν ένας μαθητή παρουσιάζει ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα θεωρείται ύποπτο κρούσμα κορονοϊού:

  • πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
  • βήχας
  • δύσπνοια
  • ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
  • γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)
  • απουσία εναλλακτικής διάγνωσης

Οι μαθητές όταν εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με τον παιδίατρό τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Έτσι, προκύπτουν 2 μεγάλα προβλήματα σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Πρώτον, σύμφωνα με τα ανωτέρω κλινικά κριτήρια, αναγκάζονται στην ουσία να στέλνουν όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούν ότι με κανένα άλλο τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουν αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι. Αυτό, όμως, τους φέρνει σε δύσκολη θέση διότι πολλοί γονείς δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί του.

Ας σημειωθεί ότι παρόλο που το Υπουργείο Υγείας έχει διαβεβαιώσει ότι το τεστ σε δημόσιες μονάδες είναι δωρεάν, εντούτοις, τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι πολύ αυστηρά γεγονός που αναγκάζει τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εργαστήρια και να τους στοιχίζει ο…κούκος αηδόνι.

Γι΄αυτό οι παιδίατροι ζητάνε από το Υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσα παιδιά ο παιδίατρος θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη.

«Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια. Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ-τεστ-τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε την δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς» αναφέρει η Ομοσπονδίας στην ανακοίνωσή της.

Το πρόβλημα με την βεβαίωση από παιδίατρο

Το δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει μετά την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος από ένα μαθητή και για το οποίο παραπονιούνται οι παιδίατροι είναι το εξής: «Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, ταλαιπωρούν τους γονείς και τους ζητούν να φέρουν βεβαίωση (βλέπε συνημμένο), από τον παιδίατρο, ακόμα και για αστεία συμπτωματολογία όπως ένα απλό μπούκωμα» σημειώνεται.

Οι παιδίατροι από την πλευρά τους θεωρούν ότι η βεβαίωση αυτή δεν έχει κανένα νόημα και ούτε μπορούμε να βεβαιώσουν ότι το παιδί έχει ή δεν έχει covid-19 λοίμωξη, παρά μόνο αν δουν θετική pcr.

Επιπλέον θεωρούν «ανήθικο» να εξετάζουν υγιή παιδιά και να χρεώνουν τους γονείς, επειδή τους ζητούν, προκειμένου να δεχθούν το παιδί τους πίσω, να έχουν και ιατρική βεβαίωση.

Για τον λόγο αυτό ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση και να ενημερώσει αρμοδίως τα σχολεία, για το αν θα ζητούν πιστοποιητικό υγείας προκειμένου να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο. Πηγή: news4health.grΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 100.000 προσλήψεις με επιδότηση. 2.442 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο