Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για 18.000 νέες θέσεις εργασίας. ΑΣΕΠ: Δύο προκηρύξεις για 1.245 μόνιμες προσλήψεις
Αναπηρικά επιδόματα: Στην αξιολόγηση της παροχής αναπηρικών επιδομάτων στην χώρα μας προχωράει αρμόδια διεπιστημονική ομάδα εργασίας που συστάθηκε με σκοπό να παραδώσει σχετικό πόρισμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια προβλέπεται η συγκρότηση Διεπιστημονικής Ομάδας Εργασίας με σκοπό την επεξεργασία κειμένου πολιτικής που θα παραδοθεί σε αρμόδια διϋπουργική ομάδα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι άξονες πολιτικής για την ενσωμάτωση της λειτουργικότητας στην αξιολόγηση της αναπηρίας για την παροχή αναπηρικών επιδομάτων στην Ελλάδα.
Η ομάδα εργασίας φέρει την υποχρέωση να παραδώσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην αρμόδια διϋπουργική ομάδα, κείμενο πολιτικής που θα βασιστεί σε κατευθυντήριες οδηγίες που θα δοθούν σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό το κείμενο πολιτικής θα πρέπει να αναλύει τις εξής ευρείες θεματικές :
– Επισκόπηση βιβλιογραφίας και επιστημονικών μεθόδων επί της έννοιας της λειτουργικότητας στην αξιολόγηση της αναπηρίας
– Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της αναπηρίας και της αξιολόγησης της στην Ελλάδα
– Συγκριτική μελέτη συστημάτων αξιολόγησης της αναπηρίας με λειτουργικά κριτήρια σε άλλα κράτη
– Πρόταση σεναρίων κατάλληλου μοντέλου λειτουργικής αξιολόγησης της αναπηρίας για την Ελλάδα και ανάπτυξης αξόνων πολιτικής εκσυγχρονισμού του πλαισίου απονομής αναπηρικών επιδομάτων
– Πρόταση σχετικού πιλοτικού προγράμματος.
Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια με τη συμμετοχή διάφορων υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου να εξορθολογιστεί η διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας και πιστοποίησης της αναπηρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η καθολική εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, για την ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας. Με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής θα απαλλαχθούν οι ασφαλισμένοι και από το παράβολο των 46 ευρώ που πληρώνουν σήμερα για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ.
Να σημειωθεί ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών για να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά περίπου 200.000 αναπήρων που λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα σε εφαρμογή έχει μπει η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση προνοιακού επιδόματος. Στο νέο πλαίσιο προηγείται η διοικητική διαδικασία και ο αιτών εξετάζεται από τα ΚΕΠΑ, εφόσον πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις.
Αυτή η μέριμνα σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις ψηφιακές διασταυρώσεις απλοποιεί σημαντικά την διαδικασία για τον ανάπηρο.
Όσοι εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος.
Πηγή: dikaiologitika.gr —ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για 18.000 νέες θέσεις εργασίας. ΑΣΕΠ: Δύο προκηρύξεις για 1.245 μόνιμες προσλήψεις