Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 40.000 θέσεις εργασίας. Επιδοτούμενο πρόγραμμα με αμοιβή 600 ευρώ
Στοχευμένες αποχωρήσεις εργαζοµένων µέσω προγράµµατος εθελουσίας εξόδου, αποτύπωση των αναγκών σε προσωπικό µε βάση ένα νέο οργανόγραµµα το οποίο θα προκύψει από τη µορφή που θα λάβει η εταιρεία στα επόµενα χρόνια και στη συνέχεια προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, µέσα από πιο ευέλικτες διαδικασίες σε σχέση µε το αυστηρό πλαίσιο που ισχύει σήµερα. Αυτές είναι οι βασικές κινήσεις που ετοιµάζει η διοίκηση της ∆ΕΗ όσον αφορά τα εργασιακά θέµατα και τη στελέχωσή της σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Έθνος. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Αυτήν τη στιγµή στη ∆ΕΗ υπάρχει ανορθολογική κατανοµή προσωπικού, µε τα τεχνικά πόστα να είναι υποστελεχωµένα, και το διοικητικό προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις, να είναι υπεράριθµο.
Κατά κανόνα, επίσης, το υπάρχον προσωπικό, παρά τις περικοπές που έγιναν στα χρόνια της κρίσης, έχει υψηλές αµοιβές, αφενός επειδή οι συµβάσεις του «έρχονται» από τις παλιές καλές εποχές, αφετέρου επειδή καθένας από τους εργαζόµενους µετράει πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.
Το µισθολογικό κόστος της ∆ΕΗ διαµορφώθηκε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ένα µέσο κόστος ανά εργαζόµενο γύρω στα 49.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό, ακριβώς επειδή ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού υπερβαίνει τα 52 χρόνια, και αντίστοιχα διαµορφώνονται οι απολαβές του.
Στόχος των αλλαγών που ετοιµάζει η διοίκηση είναι να στελεχωθεί πιο ορθολογικά η επιχείρηση και ταυτόχρονα να µειωθεί το εργασιακό κόστος, παρά τις νέες προσλήψεις.
Πηγές της ∆ΕΗ- που επικαλείται το Έθνος- εκτιµούν ότι οι στοχευµένες εθελουσίες έξοδοι θα εστιάσουν σε µια δεξαµενή περίπου 2.000 εργαζοµένων, που αφορά κυρίως σε υποστηρικτικό προσωπικό και όχι σε τεχνίτες ή απασχολούµενους στην εµπορία.
Εθελουσίες που θα εξειδικευθούν το επόµενο διάστηµα µέσα από το business plan που θα εκπονηθεί και οι οποίες υπολογίζεται ότι θα έχουν ένα κόστος 30 εκατ. ευρώ, δεδοµένης της αποζηµίωσης των 15.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν.
Σήµερα επί συνόλου περίπου 9.500 εργαζοµένων, οι 6.000-6.500, δηλαδή το 65%- 70% είναι τεχνικό προσωπικό. Από τα υπόλοιπα 3.000-3.500 άτοµα, τα 800-900 απασχολούνται στην εµπορία και περίπου 2.000 είναι διοικητικοί.
Παρότι οι µελέτες έχουν αρχίσει να γίνονται, το πόσοι εργαζόµενοι θα χρειαστεί να προσληφθούν µέσα από τις νέες διαδικασίες ουδείς µπορεί να το πει σήµερα µε βεβαιότητα. Και τούτο διότι δεν έχει διαµορφωθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα «δείχνει» σε ποιους τοµείς θα αναπτυχθεί η επιχείρηση, ενώ εκκρεµεί και το πλήρες σχέδιο για την απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων, για την οποία έχει δεσµευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Για τον υπολογισµό των αναγκών θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη το πόσοι από τους εργαζόµενους θα αποχωρήσουν φυσιολογικά λόγω συνταξιοδότησης. Το προηγούµενο διάστηµα ο ρυθµός συνταξιοδοτήσεων ήταν περίπου 700 άτοµα τον χρόνο. Η προοπτική όµως προγράµµατος εθελουσίας εξόδου έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες ανακλήσεις αιτηµάτων για συνταξιοδότηση, καθώς πολλοί προσδοκούν ότι θα φύγουν µε καλύτερους όρους και συνεπώς προτιµούν να περιµένουν.
«Η εθελουσία δεν θα έχει τέτοιο χαρακτήρα. ∆εν πρόκειται να δώσουµε λεφτά σε εργαζόµενους που θα αποχωρήσουν ούτως ή άλλως εντός ολίγων µηνών» απαντά παρ’ όλα αυτά αρµόδια πηγή του ΥΠΕΝ.
Σε κάθε περίπτωση, οι σηµερινές -ανεπίσηµες και µη οριστικές βεβαίως- εκτιµήσεις κάνουν λόγο για πρόσληψη σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 µε 1.500 νέων εργαζοµένων.
Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί εάν υπάρχουν ανάγκες και σε συνδυασµό µε τη γενικότερη πορεία των οικονοµικών της ∆ΕΗ θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σηµαντικό είναι ότι οι νέες προσλήψεις δεν θα γίνουν µε το ασφυκτικό πλαίσιο των εταιρειών του ∆ηµοσίου. Θα γίνουν µε τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, χωρίς όµως να γίνονται µέσω του ανώτατου οργάνου.
Το νέο πλαίσιο περιλαµβάνεται στο νοµοσχέδιο που έχει ετοιµάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και πρόκειται σε λίγες µέρες να κατατεθεί στη Βουλή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το νοµοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι προσλήψεις θα ελέγχονται από το ΑΣΕΠ µόνο εκ των υστέρων.
Με τον ίδιο στόχο αναµένεται να θεσπιστεί και η άρση του πλαφόν των αµοιβών τουλάχιστον στα διοικητικά στελέχη, µια και για τους «απλούς» εργαζόµενους «τρέχουν» οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας.
«Η ∆ΕH χρειάζεται ανθρώπους που να έχουν δουλέψει στην αγορά για τον εκσυγχρονισµό και την αλλαγή νοοτροπίας, κάτι άλλωστε που σηµατοδότησε και η επιλογή του διευθύνοντος συµβούλου Γιώργου Στάσση και άλλων µελών του διοικητικού συµβουλίου» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, επιχειρηµατολογώντας για την ανάγκη του νέου θεσµικού πλαισίου. Υπενθυµίζεται ότι στη δηµόσια εταιρεία ισχύει το πλαφόν των αποδοχών του γενικού γραµµατέα υπουργείου.
(πηγή)Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 40.000 θέσεις εργασίας. Επιδοτούμενο πρόγραμμα με αμοιβή 600 ευρώ
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ