Ισότιμη πρόσβαση στο νέο σύστημα εξωνοσοκομειακής φροντίδας θα έχουν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.
Η βασική δομή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπως θα ονομάζεται, είναι τα Κέντρα Υγείας, οι αποκεντρωμένες μονάδες (περιφερειακά ιατρεία) και οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρεία, εργαστήρια).
Εως το τέλος του έτους, οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά από τις αρχές του 2015 παραπεμπτικό για νοσηλεία θα χορηγούν οι οικογενειακοί γιατροί και τα Κέντρα Υγείας.
Τα παραπάνω προκύπτουν -μεταξύ άλλων- από το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Την ευθύνη για τη λειτουργία του ΠΕΔΥ θα έχουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του ΕΣΥ.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σύστημα είναι καθολικής πρόσβασης», σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, για να εξηγήσει: «Αυτό σημαίνει ότι θα εξυπηρετεί ισότιμα όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα και την οικονομική τους κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, η βασική δομή του ΠΕΔΥ είναι τα Κέντρα Υγείας. Το επόμενο στάδιο της παρέμβασης προβλέπει χωροταξικό σχεδιασμό και συνένωση των υπαρχόντων Κέντρων και των δομών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα μετονομαστούν σε Κέντρα Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συνένωση Κέντρων Υγείας και πολυϊατρείων. Για παράδειγμα, εάν στα Γιάννενα υπάρχει ένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ, θα γίνει Κέντρο Υγείας. Εάν υπάρχουν ένα Κέντρο Υγείας και ένα πολυϊατρείο, θα συνενωθούν. Στο σύστημα θα ενταχθούν τοπικά ή δημοτικά ιατρεία που λειτουργούν σήμερα.
Το «εισιτήριο» των 5 ευρώ, που υπάρχει σήμερα στα Κέντρα Υγείας, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα αποφασιστεί στην πορεία εάν θα συνεχίσει να υπάρχει και στο νέο σύστημα. Ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί το όνομά του, αλλά παύει να «παράγει» υπηρεσίες μέσω των δομών του, οι οποίες περνούν στο ΕΣΥ. Θα παρέχει στους ασφαλισμένους του υπηρεσίες που θα «αγοράζει» από ιδιώτες παρόχους (γιατρούς, διαγνωστικά, κλινικές).
Το σύνολο του προσωπικού του μπαίνει σε διαθεσιμότητα. Οσοι επιθυμούν να ενταχθούν στις νέες δομές, οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, υποβάλλουν αίτηση. Σε διάστημα ενός μήνα εκδίδεται πράξη ανάθεσης καθηκόντων στις ΥΠΕ, χωρίς κρίση και αξιολόγηση.
Η διαθεσιμότητα διαρκεί 15 μέρες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (όπως ανάπηροι και συνυπηρετούντες). Οσοι δεν κάνουν αίτηση, απολύονται εντός μηνός.
Οι γιατροί γίνονται πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με εισαγωγικό βαθμό «ΠΕ ιατρών – οδοντιάτρων». Εντός οκταμήνου, κρίνονται από ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν στις ΥΠΕ και προάγονται σε επιμελητές ή διευθυντές ΕΣΥ, με ανάλογη αναβάθμιση αποδοχών.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αμφισβητεί την καθολικότητα πρόσβασης των πολιτών στο νέο σύστημα: η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του -σημειώνει- δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική – Θεσσαλονίκη – Πελοπόννησο – Θεσσαλία – Κρήτη – Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο