Προβλέπεται η καταβολή επιδότησης σε επιχειρήσεις μέχρι και 5.400 ευρώ

εργασια11xxcx4w1

Μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης αρχίζει να εφαρμόζει η χώρα μας.

Στόχος είναι να περιοριστεί η περιθωριοποίηση των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση κινδυνεύουν περισσότερο από μακροχρόνια ανεργία, φτώχεια και εγκληματικότητα, ενώ κοστίζουν σήμερα στην ευρωπαϊκή οικονομία το 1,25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, Cedefop.

Στην Ελλάδα, το 2012-2013, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η «Επιταγή εισόδου (voucher) στην αγορά εργασίας» για 45.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών. Η δράση προέβλεπε κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία που δύναται να διαρκέσει έως και έντεκα μήνες συνολικά, επιδοτώντας τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση των ανέργων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί και το 2014 για 75.000 άνεργους νέους έως 29 ετών.

Το πρόγραμμα προβλέπει την καταβολή επιδότησης σε επιχειρήσεις, η οποία φτάνει μέχρι και τα 5.400 ευρώ για τις εξής ενέργειες:

–         Επιδοτούμενη επαγγελματική κατάρτιση 80 ωρών με 5 ευρώ/ώρα (400 ευρώ).

–         Πρακτική άσκηση 500 ωρών (5 μήνες) που θα αποφέρει 2.300 ευρώ στους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και 2.000 ευρώ στους αποφοίτους ΥΕ και ΔΕ.

–         Δυνατότητα εργασίας στις επιχειρήσεις που θα γίνει η πρακτική άσκηση, δεδομένου ότι επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Το ποσό της επιδότησης φτάνει τα 2.700 ευρώ για νέους άνω των 25 ετών και τα 2.250 ευρώ για νέους έως 25 ετών, για έξι μήνες εργασίας.

Συνολικά, λοιπόν, οι δράσεις του προγράμματος (κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία) διαρκούν έως και 11 μήνες, ενώ το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.400 ευρώ. Τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης που καταγράφονται σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, αφενός διότι οι χώρες διαφέρουν όσον αφορά την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αφετέρου γιατί τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ δεν κάνουν διάκριση μεταξύ όσων εγκαταλείπουν την επαγγελματική εκπαίδευση και όσων εγκαταλείπουν την εκπαίδευση γενικής κατεύθυνσης.

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προσελκύει κατά κανόνα σπουδαστές που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Οσον αφορά τα μέτρα που έλαβαν κάποις χώρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Cedefop διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνουν επαρκώς όλες οι χώρες το ποσοστό παραμονής των νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ορισμένες, όπως οι Κάτω Χώρες, καταγράφουν τους εκπαιδευόμενους σε ειδικό μητρώο και παρακολουθούν στενά την πορεία τους, οι περισσότερες όμως δεν συλλέγουν τέτοια στοιχεία.

Αρκετές χώρες έχουν θεσπίσει μεταβατικά προγράμματα, τα οποία αναπτύσσουν τις δυνατότητες διαχείρισης σταδιοδρομίας και δίνουν στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες ή να βελτιώσουν αυτές που ήδη διαθέτουν. Τα μεταβατικά προγράμματα, σε συνδυασμό με προγράμματα ανάπτυξης στοιχειωδών δεξιοτήτων, την τοποθέτηση σε επιχειρήσεις και την εποπτεία και καθοδήγηση, συναποτελούν «δέσμες μέτρων», που εφαρμόζονται, με στόχο να μειωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης. Μπορεί δε να λειτουργούν και σαν σύνδεσμος μεταξύ τυπικής και μη τυπικής – άτυπης μάθησης (αναγνώριση προσόντων). Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά μπορεί να προβλέπουν αξιολόγηση των δεξιοτήτων των σπουδαστών κατά την έναρξη του εκάστοτε προγράμματος και να αναγνωρίζουν μη τυπική ή άτυπη μάθηση.

Στη Γαλλία, δεδομένου ότι τα διάφορα μέτρα κατά της πρόωρης εγκατάλειψης ήταν μέχρι τότε αποσπασματικά, τον Ιούλιο του 2013 ψηφίστηκε νέος νόμος περί εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον οποίο το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει σε όλους τους νέους τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους έως ότου αποκτήσουν ως τυπικό προσόν το επίπεδο 3 της ISCED.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εγκαταλείπουν την εκπαίδευση χωρίς να έχουν αποκτήσει τυπικά προσόντα κατοχυρώνουν πλέον δικαίωμα σε διαφορετικού είδους κατάρτιση.

Στη Λιθουανία, χάρη σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας, οι νέοι κάτω των 29 ετών μπορούν να λάβουν στήριξη μέσω επιδοτήσεων στους εργοδότες: έτσι, παρέχεται θέση εργασίας και κατάρτιση σε ανέργους, καθώς και φορολογικά κίνητρα στους εργοδότες. Στους σπουδαστές παρέχονται επίσης υποτροφίες ως κίνητρο για να παραμείνουν στην επαγγελματική εκπαίδευση. Εξάλλου η Λιθουανία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναγνώριση των προσόντων: η τυπική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αναγνωρίζει την πρακτική κατάρτιση μέσω εργασίας, η προηγούμενη δε μάθηση ή πείρα μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ορισμένες επιχειρήσεις συνεργάζονται με σχολές και παρέχουν στους εκπαιδευόμενους οικονομική στήριξη. Οι τελευταίοι μπορούν να απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο επίπεδο των προσόντων τους, υπό τον όρο να υπογράψουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με την επιχείρηση. Προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης μπορεί να ορίζεται η επιτυχής ολοκλήρωση της κατάρτισης από τους εκπαιδευόμενους.

Παρακολουθήστε ένα χρήσιμο σεμινάριο στην Αθήνα με θέμα: “Πρακτικό Εργαστήρι Εύρεσης Εργασίας από το Ίντερνετ και τα Social Media“. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΗΓΗ: “ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ”

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους εδώ

Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις