Κούρεμα των τόκων και νέα δανειακή σύμβαση με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν 45.000 δανειολήπτες που πήραν δάνεια επιδότησης επιτοκίου μέσω των τραπεζών περιλαμβάνει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες.
Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ μελετούν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων προκειμένου οι 45.000 δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια τους κυρίως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Δείτε επίσης: Ξεκινάει πρόγραμμα για 3.000 ανέργους. Πληρωμές για επιδόματα. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας
Ειδικότερα η ρύθμιση θα αφορά όσους εργαζομένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες, τα οποία απαιτούνταν για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο τ. ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.
Στο πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα έρθει τα βασικά κριτήρια ένταξης στην επιδότηση είναι:
1.Το εισόδημα
2.Η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας
3.Το ύψος των καταθέσεων
Ωστόσο τα κριτήρια ένταξης, όπως επίσης τα ποσοστά επιδότησης της τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής, θα διευκρινιστούν με λεπτομέρειες από υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα.
Στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής τους ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με απόφαση που είχε υπογραφεί το 2014.
Τώρα αναμένεται να δοθεί νέα επιμηκυνση ενώ μελετάται και παράλληλο κούρεμα των τόκων.
Μέχρι σήμερα η ρύθμιση κάλυπτε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις 6 μηνών αφήνοντας εκτός όσους είχαν υπερβεί το εξάμηνο.
Μάλιστα πολλοί δανειολήπτες είχαν προχωρήσει σε νέες συμβάσεις όμως τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα επανέκαμψε και μάλιστα όσοι είχαν μείνει εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους, ζώντας με το φόβο ακόμη και κατασχέσεων.
Έτσι τώρα όλα τα στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ – ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τις τράπεζες επανεξετάζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επιλογή που είναι στο τραπέζι αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο και κυρίως όσων το δάνειο έχει καταγγελθεί.
Εξετάζεται επίσης η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν στους όρους της νέα ρύθμισης ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει κούρεμα σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.
Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι στα δάνεια αυτά υπήρχε και διατηρείται τα πρώτα 9 χρόνια της αρχικής ή τροποποιητικής σύμβασης επιδότηση επιτοκίου που έδινε ο ΟΕΚ και έφτανε να μειώνει το τελικό επιτόκιο έως και 50%.
Για μια παράλληλη περίοδο 7,5 ετών υπήρχε και επιδότηση του Δημοσίου για ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι) και πολύτεκνοι, μαζί με την επιδότηση ΟΕΚ το δάνειο κατέληγε να έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα 7,5 έτη, μειωμένο επιτόκιο κατά 50% από τα 7,5% έως τα 9 έτη και κανονικό επιτόκιο από τα 9 έτη και μετά.
Οι λύσεις που εξετάζονται τώρα δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την αναβίωση της επιδότησης επιτοκίου αλλά μόνον την ένταξη περισσότερων δανειοληπτών σε μια νέα διευθέτηση με κούρεμα τόκων ή/και άληκτου κεφαλαίου και με νέα δανειακή σύμβαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Με βάση το μοντέλο του 2014 ένας δανειολήπτης που πήρε στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ το 2008 βρίσκεται σήμερα στο 11ο χρόνο του δανείου και έχει άλλα 4 χρόνια μέχρι να το εξοφλήσει.
Η επιδότηση έχει αναλωθεί γιατί διήρκεσε για τα πρώτα 9 έτη.
Αν έχει αφήσει απλήρωτες δόσεις 6 ή 12 μηνών μπορεί να ελπίζει σε μια νέα ρύθμιση – επιμήκυνση δανείου έως τα 25-30 έτη.
Σε περίπτωση που το υπόλοιπο του δανείου είναι 125.000 ευρώ, τότε με μια ανάσα για μοίρασμα των δόσεων στα επόμενα 15 έτη (συνολική διάρκεια 25) η δόση πέφτει στα 380 ευρώ το μήνα.
Αν ένας δανειολήπτης πήρε δάνειο με επιδότηση επιτοκίου ΟΕΚ και έχει σήμερα υπόλοιπο 88.313 ευρώ και τρέχουσα δόση 1.000 ευρώ, την οποία αδυνατεί να πληρώσει, με μια παράταση για άλλα 10-15 χρόνια η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί και στα 300 ευρώ.
(πηγή)Δείτε επίσης: Ξεκινάει πρόγραμμα για 3.000 ανέργους. Πληρωμές για επιδόματα. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας