DEI-LOGO

Πέντε αλλαγές έρχονται στο κοινωνικό τιμολόγιο

 Διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης με αποτέλεσμα την αύξηση των δικαιούχων

 Επανεξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί πέρυσι

Αυξάνονται οι δικαιούχοι για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς διευρύνονται τα κριτήρια για την ένταξή τους σε αυτό.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι αλλαγές που έγιναν με υπουργική απόφαση, δίνοντας παραδείγματα, τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να έχουν έκπτωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οι νέες αλλαγές της «Εφαρμογής Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» εντάσσουν πολίτες με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η περίπτωση δύο συζύγων μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων κ.ά.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί και η αύξηση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης για την οποία χορηγείται έκπτωση και από 800 KWh που ήταν μέχρι τώρα, ανεβαίνει στα 1.500 ή 1.700 KWh. Σημαντική όμως είναι και η μείωση των μηνών ανεργίας που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, από δώδεκα μήνες μειώθηκαν στους έξι.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με τα νέα κριτήρια είναι οι παρακάτω:

  1. Οσοι έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ. Αυτό το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα, ενώ το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσηςείναι 1.500 KWh.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος με δύο παιδιά, για να ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, θα πρέπει να έχει εισόδημα μικρότερο από 18.000 ευρώ. Εάν κατοικεί μόνιμα σε μικρό νησί (κάτω από 3.100 κατοίκους), το οικογενειακό εισόδημά του μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 24.000 ευρώ.

  1. Οσοι είναι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο εισόδημα μικρότερο από 23.500 ευρώ. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.700 KWh.
  2. Οσοι ήταν άνεργοι την 30ή Νοεμβρίου του 2012 για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.500 KWh.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος το διάστημα της ανεργίας που έπρεπε να έχει κανείς για να πληροί τις προϋποθέσεις, ήταν 12 μήνες, ενώ τώρα «έπεσε» στους έξι.

  1. Οσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% και άνω και έχουν οικογενειακό φορολογούμενο εισόδημα μικρότερο από 23.500 ευρώ. Το όριο τα τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1.700 KWh.
  2. Οσοι είναι άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, με χρήση ιατρικών συσκευών ή όποια παρέχεται κατ’ οίκον και έχουν οικογενειακό φορολογούμενο εισόδημα μικρότερο από 30.000 ευρώ.

Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 2.000 KWh. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όσοι πολίτες είχαν κάνει πέρυσι αιτήσεις για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και είχαν απορριφθεί, λόγω του ότι ο έλεγχος της ανεργίας και των εισοδημάτων περιορίστηκε στον έναν από τους δύο άνεργους συζύγους, οι αιτήσεις τους θα επανεξεταστούν στον ερχόμενο μήνα.

Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους ή του-της συζύγου τους, για να ενταχθούν στο ευνοϊκό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ο μετρητής δεν αντιστοιχεί στον δικαιούχο, πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης, να αλλάξει το λογαριασμό του, ώστε να εκδίδεται στο όνομά του ή του-της συζύγου του, στη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του.

Σημειώνεται πως όσοι δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, το συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ. Ετσι, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος (από 1/1 έως και 31/12), δηλαδή για όλους τους τετραμηνιαίους λογαριασμούς που εκδίδονται μέσα στο έτος και για το σύνολο της κατανάλωσης αυτών των λογαριασμών.

Πηγή: “ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ”

Δείτε ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική  – Θεσσαλονίκη  – Πελοπόννησο –  Θεσσαλία – Κρήτη Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο

Γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook “Θέσεις Δημοσίου” για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις εργασίας δημοσίου, επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και προκηρύξεις