Πανελλήνιες 2019: Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ). Οι εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές και ο υποψήφιος θα χάνει τις πανελλαδικές.
Πανελλήνιες 2019: Από την Τετάρτη 20 Μαρτίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019. Η προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 και αφορά όλους τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι πρέπει έως και την Παρασκευή 29 του μήνα να καταθέσουν την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, διαδικασία απαραίτητη για όλους και μάλιστα μέσα σε αυτή την προθεσμία, διότι μετά οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, πράγμα που σημαίνει ότι ο υποψήφιος χάνει τις πανελλαδικές.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Στην ίδια προθεσμία 20-29 Μαρτίου οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με τη νέα διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.
Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύτουν την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό τους.
Ο υποψήφιος θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχονται στο Λύκειό τους, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν:
1. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.
2. Από φέτος σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντάχθηκαν στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και συγκεκριμένα η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε αυτές είτε με νέα εξέταση το 2019 είτε χωρίς νέα εξέταση το 2019 (για το 10% των θέσεων).
3. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
4. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2017 ή το 2018 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ έτους 2017 θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.
5. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.
Οι «Πράσινες» (ελεύθερης πρόσβασης) και οι «κόκκινες» (εισαγωγής με Πανελλαδικές) σχολές:
Πράσινες σχολές (ελεύθερης πρόσβασης) και κόκκινες (σχολές εισαγωγής µε Πανελλαδικές). Αρχικά η ιδέα της ελεύθερης εισαγωγής σε κάποια τµήµατα ακούγεται πολύ ελκυστική. Οµως προκύπτουν πολλά ερωτήµατα, τα οποία θα αυξηθούν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρµογής. Για παράδειγµα, ένα ζήτηµα που προκύπτει είναι µε ποια κριτήρια θα κάνουν τις επιλογές τους στο µηχανογραφικό οι µαθητές της Γ’ Λυκείου και κυρίως αυτοί που βρίσκονται στις χαµηλές βαθµολογικές κλίµακες.
Θα δηλώνουν αυτό που πραγµατικά θέλουν να σπουδάσουν ή θα κυνηγούν σχολές µε πολύ χαµηλές βάσεις εισαγωγής, µόνο και µόνο για να εισαχθούν κάπου χωρίς να περάσουν τη βάσανο των Πανελλαδικών; Και αυτό τι θα σηµαίνει για τους ίδιους και το µέλλον τους (επαγγελµατικό και όχι µόνο), αλλά και για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης; ∆ιότι ένα ερώτηµα που επίσης προκύπτει είναι εάν θα µπορούν οι συγκεκριµένοι µαθητές να ανταποκριθούν στις πανεπιστηµιακές ανάγκες ή θα καταντούν αιώνιοι φοιτητές. Ακόµα, οι σχολές δεν θα έχουν κάθε χρόνο το ίδιο «χρώµα», καθώς θα αλλάζουν ανάλογα µε τη ζήτηση. Αρα κατά κάποιον τρόπο οι υποψήφιοι θα ρίχνουν… ζαριές για να πιάσουν τα πράσινα τµήµατα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σήµερα τα τµήµατα που θα µπορούσαµε να ονοµάσουµε «πράσινα» είναι 99 σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, στα οποία πέρυσι εισήχθησαν µε βαθµούς κάτω της βάσης δεκάδες υποψήφιοι. ∆ηλαδή τµήµατα στα οποία υποψήφιοι εισήχθησαν ακόµη και µε 4.000 ή 5.000 µόρια, οι οποίοι έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα στις Πανελλαδικές! Τέτοια τµήµατα είναι σχεδόν όλα της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, ∆ασολογίας και ∆ασοπονίας, Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ∆ιοίκησης Συστηµάτων Εφοδιασµού, Γεωλογίας, Γεωγραφίας, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Ιερατικών Σπουδών, ∆ιαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειµηλίων, Τεχνολογίας Αλιείας -Υδατοκαλλιεργειών.2. Απολυτήριες εξετάσεις σε επίπεδο διεύθυνσης κατεύθυνσης και όχι σε κάθε σχολείο ξεχωριστά.
Με την αλλαγή αυτή το σύστημα των απολυτήριων εξετάσεων καθίσταται πιο αντικειμενικό και αδιάβλητο όχι όμως και δίκαιο καθώς ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα διαφέρει από δήμο σε δήμο, όπως αντίστοιχα και η βαθμολόγηση. Εφόσον -σύμφωνα με το υπουργείο- από το 2021 οι βαθμοί του απολυτηρίου θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτό δημιουργεί πρόβλημα.(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ