«Οι πολίτες είναι σε πανικό λόγω της ΠΦΥ και του Οικογενειακού Γιατρού που βρίσκεται στον αέρα. Οι δε ευθύνες γι αυτή την κατάσταση έχουν… ονοματεπώνυμο» τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ από τα μέσα του… 2017, αμέσως μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα προβλήματα υλοποίησης καθώς και τα ανεφάρμοστα «παλιάς κοπής» σχέδια της κυβέρνησης για τον «Οικογενειακό Γιατρό». Όμως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου το αρμόδιο υπουργείο «έκλεινε τα αυτιά» απαξιώνοντας τόσο την πρόδηλη ανησυχία όσο και την πολύχρονη εμπειρία σε δομές του συστήματος υγείας.
«Έτσι σήμερα αντιμετωπίζουμε τις… διαλυτικές επιπτώσεις των ιδεοληπτικών αποφάσεων σε βάρος συναδέλφων και πολιτών. Οι δε ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τις αναλάβει ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως αναρωτιούνται αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019, ημερομηνία που υποτίθεται θα λειτουργούσε ο νέος «θεσμός» του «οικογενειακού γιατρού» και μάλιστα… υποχρεωτικά» είπε σε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία του συλλόγου στην Καλαμαριά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι «ο ΙΣΘ με ντοκουμέντα -βλ παρακάτω ημερομηνίες, ανακοινώσεις και δηλώσεις-«είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για την αποτυχία του σχεδιασμού που δεν βασίζεται σε ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου καθώς και στη μη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η λογική του «gatekeeping» είναι μακριά από την κουλτούρα του πολίτη στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας με την πληθώρα ειδικών γιατρών. Ο ΙΣΘ ζήτησε τον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ με συμμετοχή όλων των γιατρών της χώρας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Κι όπως στο παρελθόν μιλήσαμε για ευθύνες άλλων με ονοματεπώνυμο, έτσι και σήμερα ξεκαθαρίζουμε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας παρέθεσε μεταξύ άλλων ημερομηνίες, ανακοινώσεις, νομοσχέδια και δηλώσεις που τεκμηριώνουν πώς και γιατί οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση:
12-4-2017 Ο ΙΣΘ μίλησε για το σχέδιο νόμου της ΠΦΥ χαρακτηρίζοντας το ως αναχρονιστικό, ιδεοληπτικό και ανεπαρκές. Ένα σχέδιο που καλύτερα να παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου υγείας…
1-5-2017 Η… «μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ κάνει λόγο για 239 ΤοΜΥ σε 70 περιοχές σε όλη τη χώρα από το 2017 ως το 2020, δηλαδή για κάλυψη 27% κάτι που ούτε αυτό διαφαίνεται. Στη δεύτερη φάση από το 2020 ως το 2023 θα αναπτυχθούν -όπως ισχυρίζονταν- 180-200 νέες δομές, δηλαδή κάλυψη 50% του πληθυσμού και στην τριτη φάση ως το 2027 θα χρειαστούν άλλες 200 νέες μονάδες ώστε να εξυπηρετηθεί το 80% του συνολικού πληθυσμού (!)
7-8-17 Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και διευκρινίσεις για τον κατάλογο οικογενειακών γιατρών και την διαδικασία εγγραφής σε ΤΟΜΥ (ν.4486)
10-8-2017 Ο ΙΣΘ αναδεικνύει για μία ακόμη φορά με σχετική ανακοίνωση ότι το νομοσχέδιο είναι άτολμο, ανεπαρκές και «παλαιοσυνδικαλιστικό»
18-9-2017 Με επιστολή του ΙΣΘ στο υπουργείο υγείας ζητούμε και πάλι αναθεώρηση των αποφάσεων και έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση για την ΠΦΥ.
13-12-2017 Εγκαινιάζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη τα τρία πρώτα ΤΟΜΥ όπου το τελικό σχέδιο του υπουργείου όπως διαφαίνεται είναι και να καταργήσει την ελεύθερη επιλογή γιατρού και ταυτόχρονα να οδηγήσει συναδέλφους εκτός συστήματος υγείας και εκτός… συνόρων!
1-1-2018 Η προκήρυξη για σύμβαση οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ παρατάθηκε καθώς δεν υπήρξε επαρκής αριθμός αιτήσεων! Επιμένουμε ως ΙΣΘ για διάλογο με το υπουργείο όμως αυτό δεν μας απαντά!
8-1-2018 Ενημερώνουμε τον ιατρικό κόσμο της Θεσσαλονίκης για τις συλλογικές συμβάσεις ως… αντίδωρο εξευτελισμού και για τα «Μαρξιστικά» οράματα
7-2-2018 Πραγματοποιείται συνάντηση του ΔΣ του ΙΣΘ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στην οποία ο ΙΣΘ μίλησε για… ναυάγιο των ΤΟΜΥ
16-2-2018 Καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση (για ΠΦΥ και Οικογενειακό Γιατρό) μαζί με ιατρικούς συλλόγους της Μακεδονίας
28-7-2018 O IΣΘ με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ είναι κομματικής σκοπιμότητας, και ένα διετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ περιορισμένης χρηματοδότησης.
31-7-2018 Διακοπή συμβάσεων… 1700 παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να τους αναγκάσουν να συμβληθούν ως… οικογενειακοί γιατροί! Να σημειωθεί ότι μόλις το 23% απάντησε θετικά!
6-9-2018 Ο ΙΣΘ απομυθοποιεί με στοιχεία τη… μαγική εικόνα που παρουσίασαν πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Κάνει λόγο για… κλωνοποίηση γιατρών σε περίπτωση που θέλουν να πετύχουν τα σχέδια τους!
9-10-2018 Ο ΙΣΘ με ανακοίνωση του θυμίζει στο υπουργείο υγείας όσα… ξέχασε να υλοποιήσει για την ΠΦΥ.
29-11-2018 Ο ΙΣΘ μιλάει για τον οικογενειακό γιατρό που όσο κι αν τον ψάχνουν δεν τον βρίσκουν… Η ανησυχία των πολιτών πλέον είναι έκδηλη σε όλες τις δομές…
Η γενική γραμματέας του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου τόνισε ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη λάθος κατεύθυνση του σχεδιασμού του υπουργείου ζητώντας αναθεώρηση του ώστε να μη ναυαγήσει και να αξιοποιηθεί η πληθώρα ειδικών γιατρών που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που εκτιμούν ιδιαιτέρως τα συστήματα υγείας του… εξωτερικού»
Στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού – Υγειονομικού Προσωπικού Κέντρων Υγείας Θεσσαλονίκης-Β. Ελλάδας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ Σάββας Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποστελέχωση των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας) καθώς και οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών γενικώς και ειδικά αναλώσιμα των εργαστηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξετάσεων στις δημόσιες δομές που είναι περίπου το 5% με 7% του συνόλου. Ο δε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και αν δεν απαιτείται αντικατάσταση του, τουλάχιστον είναι επιτακτική η… συντήρηση του!» Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι οι ΤΟΜΥ στήθηκαν με βιασύνη και άναρχα χωρίς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των γιατρών! «Επιπλέον η μη εξεύρεση χώρων οδήγησε στη λύση της στέγασης αρκετών ΤΟΜΥ εντός των Κέντρων Υγείας (βλ Αμπελόκηποι, Χαριλάου, Τούμπα, 25η Μαρτίου κλπ) με αποτέλεσμα να καταργηθεί η απογευματινή βάρδια σε ορισμένα εξ αυτών, όπως στην Τούμπα και στην 25η Μαρτίου, ώστε να μην ενοχλείται η λειτουργία των ΤΟΜΥ»
Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες κρίνεται η τύχη επτακοσίων γιατρών που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας με δικαστικές αποφάσεις και διατήρηση του ιδιωτικού του ιατρείου καθώς η κυβέρνηση με νόμο που έφερε, έδωσε περιθώριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Η περαιτέρω μείωση του ιατρικού προσωπικού, σε μία τέτοια περίπτωση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ΙΣΘ θύμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επαναπρόσληψη των απολυμένων το 2014 ενώ ταυτόχρονα σημείωσαν ότι λήγει η θητεία των περισσοτέρων επικουρικών γιατρών και ενόψει αβεβαιότητας αποφασίζουν να φύγουν κι αυτοί στο εξωτερικό».(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ