Πλήθος τομέων του Δημοσίου που αποψιλώθηκαν από προσωπικό στην διάρκεια της αυστηρής εφαρμογής των μνημονίων, προβλέπεται να ενισχυθούν μέσα στο 2019 καθώς με την εφαρμογή της σχέσης 1 αποχώρηση:1 πρόσληψη δημιουργείται χώρος για περίπου 8.000 νέους μόνιμους διορισμούς. Το ένθετο «Εθνος-Εργασία» αποκαλύπτει σήμερα το πού θα διατεθούν αυτές οι 8.000 μόνιμες θέσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνονται άλλες κατηγορίες όπως οι 4.500 της Ειδικής Αγωγής και εκείνες των δήμων που είτε καλύπτονται από ανταποδοτικά τέλη είτε από το υπερπλεόνασμα. Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει έως τώρα, με τον «χώρο» των 8.000 θέσεων θα καλυφθούν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες προσλήψεων σε:
–Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ετησίως προκύπτει συγκεκριμένη παραγωγή από τις Σχολές Εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπολογίζονται πάνω από 600 διορισμοί. -Πανεπιστημιακά Ιδρύματα: Εκτιμάται ότι θα χρειάσθεί να καλυφθούν πάνω από 650 θέσεις Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα και σε πλήθος ειδικοτήτων.
–Δικαιοσύνη: Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να καλυφθούν 650 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων αλλά και 100 θέσεις δικαστικών λειτουργών οι οποίοι αποφοιτούν από τις σχολές.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
–Υπουργείο Υγείας: Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό οξύνονται καθώς περνά ο χρόνος ενώ το 2020 αναμένεται να αποχωρήσει μεγάλος αριθμός επιστημόνων καθώς συμπληρώνονται πάνω από 35 χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει για το 2019 περίπου 2.000 προσλήψεις.
–Εθνική Αμυνα: Από τις παραγωγικές σχολές του υπουργείου προκύπτει κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός αποφοίτων αξιωματικών, υπαξιωματικών στα διάφορα σώματα. Σε αυτές τις θέσεις προστίθενται οι επαγγελματίες οπλίτες, οι στρατιωτικοί ιατροί αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο συνολικός αριθμός για το 2019 εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.000 διορισμών
–ΑΑΔΕ: Η στελέχωση της αρχής που συλλέγει τα φορολογικά έσοδα ουδέποτε συνάντησε εμπόδια ακόμη και στην εποχή της στενής επιτήρησης των θεσμών. Για το 2019 αναμένεται ο διορισμός τουλάχιστον των 670 επιτυχόντων γραπτού διαγωνισμού που έγινε από το ΑΣΕΠ.
–Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: συνολικά 270 άτομα σε διάφορες ειδικότητες έχει ζητήσει μέσω του ΑΣΕΠ το υπουργείο που καλείται να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Αναμένεται η έκδοση αποτελεσμάτων.
–ΟΑΕΔ: Ο Οργανισμός που απασχολείται με το ιδιαιτέρως φλέγον θέμα των ανέργων αντιμετωπίζει μεγάλο στελεχιακό πρόβλημα. Η κυβέρνηση προγραμματίζει τουλάχιστον 380 προσλήψεις Εργασιακών Συμβούλων αλλά και σημαντική ενίσχυση στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού με τουλάχιστον 20 επιστήμονες του τομέα.
–Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ): Θα προσληφθούν τουλάχιστον οι 53 επιτυχόντες του διαγωνισμού που έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να βγει στον αέρα από το ΑΣΕΠ καθώς το ΣΕΠΕ καλείται να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που υπέστησαν πολλαπλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.
–Ανεξάρτητες Αρχές: Συγκεκριμένες ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό θα χρειαστεί να καλυφθεί στις ανεξάρτητες αρχές όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά και άλλοι φορείς όπως το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και η ΕΛΣΤΑΤ. Συνολικά για τις αρχές αυτές υπολογίζονται τουλάχιστον 50 διορισμοί
–Διακριθέντες αθλητές: Ο διορισμός των διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο διεκόπη στα χρόνια των μνημονίων και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να επανέλθει για την κάλυψη κενών οργανικών ή προσωποπαγών θέσεων. Υπολογίζεται την ερχόμενη χρονιά να ικανοποιηθούν τουλάχιστον οι 180 θέσεις εκείνων που διακρίθηκαν το 2009.
–Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων: Στοχευμένες προσλήψεις σχεδιάζονται και για μικρότερους φορείς με σημαντικό όμως κοινωνικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων όπου θα ανοίξουν οκτώ μόνιμες θέσεις εργασίας σε ειδικότητες που θα ανακοινωθούν.
–ΚΕΠ: Η ενίσχυση του θεσμού που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως αντίδοτο στην γραφειοκρατία προγραμματίζεται ήδη με την υλοποίηση 165 μόνιμων προσλήψεων ύστερα από μακρά σειρά ετών άπνοιας.
–Δήμοι: Προσλήψεις 118 ατόμων για τις ανάγκες απομακρυσμένων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορεινές-νησιωτικές περιοχές βάσει προκήρυξης του ΑΣΕΠ που είναι υπό εξέλιξη. Υπό σχεδιασμό σε βάθος τριετίας βρίσκονται και 1.500 προσλήψεις σε δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ αλλά δεν είναι γνωστό το αν θα υλοποιηθεί μέρος αυτών μέσα στο 2019.
Ο παραπάνω σχεδιασμός υλοποιείται ενόψει της έλευσης του 2019 μέσω κυρίως του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο συγκενρώνει τα αιτήματα των φορέων και τα οργανώνει με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες και τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.
Οπως είναι προφανές, από το άθροισμα των παραπάνω θέσεων δεν καλύπτεται με ακρίβεια ο αριθμός των 8.000 υπαλλήλων που αναμένεται να έχουν αποχωρήσει έως το τέλος του 2018. Αυτό θα επιτρέψει στους αρμοδίους να έχουν ευελιξία στη διαμόρφωση των τελικών αριθμών αλλά να προσθέσουν και άλλους διορισμούς σε φορείς που έχουν μεγάλη ανάγκη. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο όριο των 8.000 δεν περιλαμβάνονται: α)οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή το 2019 που θα ακολουθήσουν από ακόμη 10.500 στην διετία 2020-2021 με βάση διαδικασία που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, β)οι 8.166 προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων της προκήρυξης 3Κ/2018 για την οποία εκκρεμεί η έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων, γ)ακόμη 758 προσλήψεις σε δήμους ως «ουρά» τη 3Κ/2018, δ)οι 3.200 προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για τις ανάγκες της οποίας ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που αφορά το πώς θα γίνει η μοριοδότηση των υποψηφίων.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ