Με ανακοίνωση προειδοποιεί το λιμεναρχείο Σερίφου τους αλιείς για να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί, με αφορμή την εμφάνιση του τοξικού ψαριού λαγοκέφαλος.

Συγκεκριμένα στην ανακοίωσή του αναφέρει: “με αφορμή πρόσφατα περιστατικά αλίευσης από ερασιτέχνες αλιείς , στην θαλάσσια περιοχή του Όρμου ΚΟΥΤΑΛΑ και Όρμου Λιβαδίου Ν. Σερίφου, μεγάλων ατόμων , του ψαριού «ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ», θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αλιείς (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) ότι το ανωτέρω είδος ψαριού είναι «άκρως επικίνδυνο» και τοξικό για την ανθρώπινη υγεία.”.

Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.

Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ