Με τους υψηλότερους ρυθμούς της δεκαετίας αυξάνονται οι μισθοί στις εύρωστες οικονομίες του κόσμου, μετά από χρόνια τιτάνιων προσπαθειών από τις κεντρικές τράπεζες για καταπολέμηση της ανεργίας.

Την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας συρρικνώνονται στις ΗΠΑ την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη, οι εταιρείες αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσελκύσουν και να κρατήσουν το ταλαντούχο δυναμικό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan, ο μισθός στις προηγμένες οικονομίες κατέγραψε άνοδο 2,5% το β΄τρίμηνο -ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης από την παγκόσμια ύφεση το 2009. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, τον επόμενο χρόνο η αύξηση μισθών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και θα διαμορφωθεί στο 3% περίπου.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εισοδημάτων στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη που διανύει την πιο δυναμική φάση των τελευταίων ετών –μετά το 2011– και ταυτόχρονα ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες όπως η Fed να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων για να προλάβουν τον πληθωρισμό. Τα νέα μπορεί να μην είναι καλά, όμως, για τις μετοχές και τα ομόλογα.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

«Η στιγμή είναι καλή: πιστεύεις περισσότερο στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, είναι σίγουρος ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά», σχολιάζει ο Μπρους Κάσμαν, ανώτατος οικονομολόγος της JPMorgan στη Νέα Υόρκη. «Είναι ένα σήμα ότι οι οικονομικοί κύκλοι επιστρέφουν στην κανονικότητα», συμπληρώνει.

Εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των μισθών, θα είναι εύλογο το ερώτημα κατά πόσο έχει κλονιστεί η ιστορική σχέση ανεργίας-μισθών, καθώς παραδοσιακά όταν μειώνεται η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί.

Ο λόγος που η Καμπύλη Phillips, ένα οικονομικό μοντέλο που επικράτησε τη δεκαετία του 1960, έχει αρχίσει να αμφισβητείται είναι η είσοδος της Κίνας και της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας, η αυτοματοποίηση, η συνταξιοδότηση της γενιάς των «baby boomers» που αντικαταστάθηκαν από χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους, η χαμηλή παραγωγικότητα, οι εταιρείες που υπερισχύουν των βιομηχανιών και η συρρίκνωση της δύναμης των εργατικών συνδικάτων.

Τα προηγούμενα χρόνια που οι μισθοί κινούνταν πτωτικά, αυτές οι δυνάμεις αποτέλεσαν την αφετηρία για τη γιγάντωση του λαϊκισμού που οδήγησε στην εκλογική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την απόφαση για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι θα φέρουν ευημερία.

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι συνθήκες βελτιώνονται για τους εργαζόμενους. Οι ωριαίες αποδοχές για τους Αμερικανούς στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 2,9% βάσει των στοιχείων Αυγούστου, σε ετήσιο επίπεδο. «Βλέπουμε ταυτόχρονα αύξηση των μισθών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων», επιβεβαιώνει ο Στιβ Κίνζι, οικονομικός διευθυντής της Flowers Foods.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ