Όταν η αγορά είναι γεμάτη με καλλιεργημένους υποψηφίους για μια θέση εργασίας, το δικό σου βιογραφικό πρέπει να ανταγωνιστεί με του οποιουδήποτε και να φτάσει στην κορυφή. Οι εργοδότες ψάχνουν για υπαλλήλους που καταλαβαίνουν τον τομέα τους. Που έχουν τα πιο ανεπτυγμένα προσόντα (ανθεκτικότητα, ευελιξία, κοινωνικότητα, δυνατότητα ένταξης σε πολιτισμική ομάδα και άλλα). Συχνά, μάλιστα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης για μια εργασία, οι ερωτήσεις δεν περιορίζονται μόνο στα επιτεύγματα του βιογραφικού σου, αλλά και για τον ελεύθερο χρόνο σου.

Για ποιο λόγο, θα με ρωτήσεις. Μα για να μάθει ο εργοδότης πράγματα πέραν του βιογραφικού σου και να γνωρίσει προσωπικά εσένα σαν άτομο, την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σου. Αν, για παράδειγμα, διαβάζεις στον ελεύθερο χρόνο σου, είσαι δημιουργική/ός και μαθαίνεις διαρκώς. Αν συμμετέχεις ενεργά σε ομαδικό άθλημα, φανερώνει ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και μια ενεργή προοπτική. Αν είσαι σε εθελοντική ομάδα, είσαι ανιδιοτελής και φροντίζεις τους άλλους και ούτω καθεξής. Άφησε την μονοτονία της καθημερινότητάς σου, λοιπόν, και δημιούργησε νέες δεξιότητες διασκεδάζοντας.

Εξασκήσου στο power point και στο και στο Excel!

Δείξε με αυτόν τον τρόπο, ότι καταλαβαίνεις απόλυτα τα υπολογιστικά φύλλα και είσαι ικανός να φέρεις εις πέρας με επιτυχία μια παρουσίαση είτε εργάζεσαι σε σχετικό με εμπόριο επάγγελμα είτε όχι (ακόμα και στην Παιδεία, αλλά και παντού χρειάζεται), ίσως με μαθήματα εξ αποστάσεως.

Χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα!

Είναι σημαντική η προηγούμενη εμπειρία σε social media στις περιγραφές θέσεων εργασίας, ακόμα και αν δεν σχετίζονται με τον ρόλο. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να μεταδώσετε αέρα δημιουργικότητας και να «χτίσετε» τον χαρακτήρα σας σαν άτομο. Μπορεί να είναι blog συνταγών, μακιγιάζ ή πρόγραμμα εκγύμνασης, δεν έχει σημασία.

Διαδικτυακή ή συνεχής μάθηση

Είτε είσαι άνεργος, είτε εργάζεσαι, είναι όμορφο να «γεμίσεις»  τις ελεύθερες ώρες σου με ένα (διαδικτυακό ή μη) τμήμα εκπαίδευσης, καθησυχάζοντας τους εργοδότες σου πως είσαι ενεργός για συνεχή εκμάθηση. Μια ξένη γλώσσα που δεν έχεις τελειοποιήσει ή που δεν έχεις μάθει ακόμη, είναι ώρα να αρχίσεις. Με ό,τι κι αν ασχοληθείς, πάντως, βεβαιώσου ως είναι σχετικό με το μέλλον της σταδιοδρομίας σου.

Φιλανθρωπία!

Ωπ, γιατί αυτό; Κι όμως, μια μονοήμερη εκδήλωση προωθεί το επιχειρηματικό σου πνεύμα, την κοινωνικότητα και την διάθεσή σου για νέες επαγγελματικές γνωριμίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα πρότζεκτ. Είτε η φιλανθρωπία σχετίζεται με τον τομέα που εργάζεσαι, είτε είναι παντελώς άσχετο, είναι ωφέλιμες οι νέες γνωριμίες που «ανοίγουν» νέους δρόμους. Φανέρωσε την πιο ανθρώπινη πλευρά σου, απαλλαγμένη από κερδοσκοπίες.

Παρακολούθησε συνεντεύξεις!

Εγγράψου σε κατάλληλα sites για δωρεάν ενημερωτικά δελτία από δημοσιεύσεις και συνεντεύξεις στον τομέα που εργάζεσαι. Θα σου δώσει μια πλήρη εικόνα της αγοράς.Ποιοι είναι οι κύριοι παίκτες, τα σημερινά ομιλητικά σημεία, ποιος έχει περισσότερα κέρδη και με ποιον τρόπο. Καθώς και πολλά θέματα που συζητιούνται σε μια συνέντευξη διαφήμισης, marketing και άλλων τομέων.

Μάθε να φτιάχνεις κατάλληλο βιογραφικό!

Εκτός από τις σπουδές και την προϋπηρεσία σου, δηλαδή πέρα από ένα «στείρο» βιογραφικό, δώσε «χρώμα» και ενδιαφέρον. Εμπλούτισέ το με σεμινάρια, βαθμούς σε εργασίες μαθημάτων πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακού (ό,τι είναι χρήσιμο για τον τομέα σου), τυχόν εθελοντική εργασία σου, τα χόμπι και τις δραστηριότητές σου, πως διαβάζεις πολύ γρήγορα είναι σημαντικό, αλλά και ψηφιακό μάρκετινγκ που είναι το μέλλον σήμερα. Τέλος, μάθε πώς να χειρίζεσαι τις λέξεις κλειδιά για συνεντεύξεις με βίντεο.

Ζήτησε συμβουλές από άλλους συναδέλφους σου!

Με τις συμβουλές άλλων επιτυχημένων εργαζομένων ή ακόμα και επιχειρηματιών στο τομέα σου θα δεις «σφαιρικά» το θέμα εργασίας σου. Γιατί να μην προτείνεις, λοιπόν, μια συζήτηση μέσω Skype; Τέλος, διάβαζε κάθε μέρα ειδήσεις διαδικτυακά για το αντικείμενο σου!(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ