Εξελίξεις αναμένονται σήμερα με τις υπογραφές που θα φέρουν αυξήσεις στους μισθούς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Οι συλλογικές συμβάσεις επανέρχονται και φέρνουν ταυτόχρονα σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς.
Τον έλεγχο έχει ήδη κάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που εξετάζει εάν οι εργοδότες που ανήκουν στην εργοδοτική ένωση που υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση (ή την αφορά μια διαιτητική απόφαση) απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αποφασίστηκε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).
Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι που έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς της τάξης των 586 ευρώ θα παίρνουν πλέον πάνω από 800 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενους σε εργοδότες που δεν μετείχαν στην εργοδοτική οργάνωση που υπέγραφε την κλαδική σύμβαση. Τώρα η σύμβαση θα επεκταθεί με μια υπουργική υπογραφή, σήμερα, Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η επέκταση των παρακάτω κλαδικών:
- Τραπεζουπαλλήλων.
- Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας
- Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και
- Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας
Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας αποφασίστηκε να ζητηθούν τα στοιχεία για την Κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την κλαδική των Μεταλλείων – Λιγνιτωρυχείων, και τις τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων, «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επέκταση τους στη νέα συνεδρίαση του ΑΣΕ που θα γίνει την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου».
Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως σήμερα θα υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε τέσσερις κλάδους.
Αφορούν, όπως αναφέρθηκε, τις συμβάσεις τραπεζών, ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, γραφείων ταξιδιών και τουρισμού και συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους.
«Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας» επισημαίνει η Έφη Αχτσιόγλου.
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός
Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής», σημειώνει ότι «ο ηλικιακός ρατσισμός στην αμοιβή των νέων εργαζομένων θα σταματήσει. Ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μεικτά συνιστά μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».
Η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού «στην ουσία δημιούργησε ένα πλήθος εργατικού δυναμικού, το οποίο έγινε αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μοχλός πίεσης για συνολική καθίζηση των μισθών».
«Η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες», τονίζει η κ. Αχτσιόγλου και σημειώνει ότι το ύψος της αύξησης θα προκύψει μέσω της διαδικασίας, που προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ