Από τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου.

Άρα εξαρτάται και το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν κλάδοι όπως είναι τα γραφεία ταξιδιών, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας, τα μεταλλεία, ακόμα και οι τράπεζες, που δυνητικά θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι σε αυτούς, να καρπωθούν το όφελος από μια τέτοια επέκταση της συλλογικής σύμβασης που βρίσκεται σε ισχύ. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία δεν είναι αυτοματοποιημένη και πρέπει να περάσει από μια σειρά εγκρίσεις και αποδοχές δεδομένων. Συνοπτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

*Συγκαλείται το ΑΣΕ και καλεί τους εργοδότες που έχουν υπογράψει κάποια από τις 25 συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ να καταθέσουν μητρώο με τα μέλη τους. Το μητρώο κατατίθεται στην επιθεώρηση εργασίας.
*Το σύστημα Εργάνη ταυτοποιεί τα στοιχεία αυτά και τα συγκρίνει με εκείνα που έχει στη διάθεσή του. Έτσι θα διαπιστωθεί εάν πράγματι μία από τις ανωτέρω συλλογικές συμβάσεις καλύπτει το 50% + 1 των μελών – εργαζομένων ενός κλάδου.
*Συγκαλείται εκ νέου το ΑΣΕ και αποφασίζει την υποχρεωτική επέκταση της συλλογικής σύμβασης.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Τότε και μόνο τότε, κοινοποιείται η απόφαση αυτή στο σύνολο των επιχειρήσεων και τονίζονται οι αλλαγές, δηλαδή οι αυξήσεις που πρέπει να γίνουν στους μισθούς των εργαζομένων. Ακόμα και έτσι όμως, εναπόκειται στην «διακριτική ευχέρεια» των εργοδοτών να πραγματοποιήσουν τις αυξήσεις και να συμμορφωθούν στη συλλογική σύμβαση που τους επιβλήθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραμονεύει το ΣΕΠΕ και με ελέγχους θα διαπιστώσει τη μη εφαρμογή του μέτρου της επεκτασιμότητας, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα.

Γίνεται σαφές ότι η διαδικασία αυτή έχει πολλά «θολά» σημεία που μένει να κριθούν στην πράξη για το εάν θα τελεσφορήσουν θετικά ή όχι. Ήδη υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις που έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα έχουν ενδεχόμενες αυξήσεις στους μισθούς στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Οι Θεσμοί από την πλευρά τους, έχουν υπογραμμίσει ότι η φιλοσοφία των μέτρων που λήφθηκαν στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλοιώνεται από την επικράτηση των συλλογικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων… Επίσης, ακόμα και η ΓΣΕΕ έχει επισημάνει ότι η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολο να έχει θετικά αποτελέσματα στην πράξη.

Άρα, οι περίπου 250.000 εργαζόμενοι των 25 συλλογικών συμβάσεων που είναι σε ισχύ, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή…(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ