Πάνω από δέκα νεκρούς λουόμενους μέσα σε μόλις 48 ώρες έχουν καταγράψει οι αρχές. Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κινδυνεύσετε εσείς ή κάποιος άλλος λουόμενος.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν και κατά τη διάρκεια της κολύμβησης:

Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Καλό είναι να κολυμπάτε με παρέα.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

– Έχετε φάει; Περιμένετε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγετε να μπαίνετε τελείως νηστικοί στο νερό.

– Έχετε πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχετε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

– Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζετε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

– Μην σπρώχντε και μην βυθίζετε άλλους στη θάλασσα.

– Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

– Μην κολυμπάτε, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

– Μην κολυμπάτε μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

– Αν αισθάνεστε ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

– Καθώς κολυμπάτε παρατηρείτε ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεστε. Δείτε από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψτε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθήστε απλώς να κρατηθείτε στην επιφάνεια. Παρατηρείτε μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολυμπήστε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

– Αισθάνεστε κίνδυνο; Καλέστε βοήθεια.

– Κουραστήκατε κολυμπώντας; Μην σας πιάνει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεετε ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείτε

– Πάθατε «κράμπα»; Μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.

– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πέρα απ’ αυτές.

– Μην κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.

– Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγείτε γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

– Αντιληφθήκατε κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρείτε ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξτε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει.

Καλέστε βοήθεια.

Σε περίπτωση που πλησιάσετε το θύμα ή είστε ήδη κοντά του, έχετε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψετε και εσείς αν πιαστεί πάνω σας βίαια και απότομα.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ