Οκτώ + 1 επιδόματα όχι μόνο για ανέργους αλλά και για εργαζόμενους χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το επίδομα ανεργίας ενώ υπάρχουν πολλά άγνωστα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, καθώς και σε άλλες κατηγορίες.

Τα «άγνωστα» επιδόματα συνέλεξε και παρουσιάζει το money-money.gr με όλες τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά ώστε όσοι τα διεκδικήσουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα τα πάρουν.

  1. Επίδομα ανεργίας (360 ευρώ+10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας)

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Το επίδομα ανεργίας χορηγείται σε μισθωτούς, που είτε απολύθηκαν είτε έληξε η σύμβαση ορισμένου χρόνου που είχαν. Για τη χορήγηση του επιδόματος ισχύουν οι εξής 4 προϋποθέσεις:

  1. Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ.
  2. Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
  3. Να μην αυτοαπασχολούνται
  4. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση

Επιπρόσθετα για τον άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται σωρευτικά:

  • πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας εντός του 14μηνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από από την έναρξη της επιδότησης.

Αν δεν καλύπτονται αυτές οι προϋποθέσεις απαιτείται :

  • πραγματοποίηση 200 ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης.

Παρομοίως, για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται:

  • πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
  • τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα 400. Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 400 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση των 400.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά στον ΟΑΕΔ που ανήκει με βάση την τελευταία απασχόλησή του). Οι αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Συμφέρει επομένως να γίνει η αίτηση άμεσα για να μη χαθούν ημέρες επιδότησης. Ο άνεργος προσέρχεται στην Υπηρεσία υποχρεωτικά για την παραλαβή της απόφασης. Προσκομίζονται τα εξής 8 δικαιολογητικά :

  1. Έντυπο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Ε6) υπογεγραμμένο από τον άνεργο και σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (Ε7). Για απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικές εργασίες η Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου πρέπει να είναι σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.
  2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ του τελευταίου διμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΕΦΚΑ.
  3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
  4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή εφόσον δεν έχει εκδοθεί για οποιοδήποτε λόγο, αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  5. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του ασφαλισμένου.
  6. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
  7. Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
  8. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
ΚΟΙΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά το 14μηνο (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών)ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
125-1495 μήνες
150-1796 μήνες
180-2198 μήνες
220-24910 μήνες
250 και άνω12 μήνες
210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας12 μήνες

Για τους άνεργους που επιδοτούνται για πρώτη φορά λαμβάνοντας υπόψη την προϋπόθεση της διετίας, η διάρκεια επιδότησής τους κυμαίνεται από 5 έως 8 μήνες.

*Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά τη διετία (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών και οπωσδήποτε 80 κατ’ έτος)ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
2005 μήνες
2506 μήνες
3008 μήνες

 

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απαιτούμενες Ημέρες Εργασίας κατά το 14μηνο (πριν από τη λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών)ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
100-1495 μήνες
150-1796 μήνες
180-2198 μήνες
220-24910 μήνες
250 και άνω12 μήνες
210 και συμπλήρωση του 49ου έτους ηλικίας12 μήνες
  • Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360 Ευρώ.
  • Για κάθε μέλος της οικογένειας του ανέργου το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
  • Καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
  1. Επίδομα Μακροχρόνια ανέργων

Επίδομα 200 ευρώ το μήνα για έως και 12 μήνες δικαιούνται οι μακροχρόνια άνεργοι με 4 προϋποθέσεις :

  1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.
  2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις) και υποβάλλουν την αίτηση εντός 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης. Προσοχή, δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .
  3. Συμπλήρωση κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, χρόνου ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο και παραμονή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  4. ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Για παράδειγμα, για δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16) ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή – με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης – του προ-προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος φορολογικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. (Παράδειγμα: Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το έτος 2018, οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν Εκκαθαριστικό Σημείωμα έτους 2016). Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εντός 2 μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά :

  • αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους
  • ηλεκτρονικά, μέσω του e-services.
  • μέσω των ΚΕΠ

Δικαιολογητικά

  1. Αίτηση προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης.
  2. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
  3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου , η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω:

α) ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ.

β) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός 8 εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης.

γ) ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.

δ) ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει.

ε) ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία.

στ) ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα.

  1. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
  2. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
  3. Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
  1. Βοήθημα Ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε.

Βοήθημα ανεργίας για 3 – 9 μήνες μπορούν να δικαιωθούν ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον πρ. ΟΑΕΕ εφόσον διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012 και μετά, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση, δεν λαμβάνουν σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία, έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους και είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης, καθώς επίσης και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας.

Προϋποθέσεις

α. Πραγματοποίηση τουλάχιστον 3 ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος και καταβολή της ειδικής εισφοράς. Για ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 01.01.2012 και ήταν ασφαλισμένοι κατά την 01.01.2011 απαιτείται η καταβολή εισφοράς στον Ειδικό λογαριασμό Ανεργίας ως εξής:

  • για ένα έτος, εφόσον διέκοψαν την δραστηριότητα μετά την 01.01.2012
  • για 2  έτη, εφόσον διέκοψαν μετά την 01.01.2013 και
  • για 3 έτη εφόσον διακόψουν από την 01.01.2014 και εφεξής.

β. συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή της τελευταίας διετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης που δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 €, και οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή της τελευταίας διετίας που δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 30.000 €. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2018 πρέπει να υποβληθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με την ένδειξη «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2016» και «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2015». Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη : 1) το συνολικό δηλωθέν εισόδημα από κάθε πηγή, 2) η προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών 3) τα απαλλασσόμενα ποσα και 4) τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά.

γ. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από 01.01.2012 για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος.

δ. Ο δικαιούχος μετά την διακοπή επαγγέλματος να μην έχει υπαχθεί σε προαιρετική ασφάλιση και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

ε. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιο του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

στ. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του και είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης

ζ. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

η. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.

Δικαιολογητικά

  1. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής ή ρύθμιση αυτής.
  2. Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου, ότι δεν έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. και δεν συμμετέχει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής ή ένωσης προσώπων. (Χορηγείται από τον ΟΑΕΔ).
  3. Εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας διετίας
  1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας.
  2. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (λογαριασμός ρεύματος ή τηλεφώνου ή ύδρευσης).
  3. Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας (ΙΒΑΝ)

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των ετών ασφάλισης (συνεχόμενα ή διακεκομμένα) στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα (ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ):

ΧΡΟΝΟΣ      ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ   (ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΗ)ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ(ΣΕ ΜΗΝΕΣ)
3 έως 43
5 έως 64
7 έως 85
9 έως 106
11 έως 127
13 έως 148
159

 

  1. Βοήθημα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ

Βοήθημα ανεργίας δικαιούνται πλέον οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και εργολήπτες που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.219 ευρώ και 6μηνη “παύση εργασιών”. Η δυνατότητα λήψης του βοηθήματος δίνεται για πρώτη φορά στους επιτηδευματίες, παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011, ενώ ειδική πρόνοια υπάρχει για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους μέσα στην μεγάλη κρίση, δηλαδή το 2012 και το 2013. Το βοήθημα ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που υπάγονταν στο τ. ΕΤΑΑ και καταβάλλουν την εισφορά των 10 ευρώ που προβλέπεται για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για τη χορήγηση απαιτούνται σωρευτικά :

  1. Συμπλήρωση 3 ετών (συνεχούς ή διακεκομμένης) ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στο πρ. ΕΤΑΑ. Καταβολή της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού για τουλάχιστον 3 έτη. Ειδικά για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα το 2012 απαιτείται μόνο ένα έτος καταβολής εισφορών (η εισφορά ισχύει από 1/1/2011) . Όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους το 2013 δικαιούνται το επίδομα με τουλάχιστον δύο έτη εισφορών.
  2. Αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας ή εναλλακτικά ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.219 ευρώ (60% του βασικού μισθού) στο έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το 6μηνο που προηγείται.
  3. Το ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δυο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το οικογενειακό δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 30.000 ευρώ.
  4. Μη παροχή εξαρτημένης εργασίας ή αυτοαπασχόληση, μη υπαγωγή στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και μη λήψη σύνταξης ή μη υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση, εκτός κι αν πρόκειται για σύνταξη λόγω θανάτου. Μη ύπαρξη οφειλής ή ενεργή ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.
  5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας και να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος, η οποία ορίζεται ως εξής : Για 3 – 4 πλήρη έτη ασφάλισης το βοήθημα καταβάλλεται για 3 μήνες. Για 5 – 6 πλήρη έτη ασφάλισης καταβάλλεται για 4 μήνες. Για 7 – 8 έτη για 5 μήνες. Για 9 – 10 χρόνια ασφάλισης, καταβάλλεται για 6 μήνες. Για 11 – 12 έτη καταβάλλεται για 7 μήνες. Για 13- 14 έτη καταβάλλεται για 8 μήνες. Για χρόνο που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, καταβάλλεται για 9 μήνες. Βασικό δικαιολογητικό είναι μια βεβαίωση του ΕΦΚΑ με την οποία πιστοποιείται η ημερομηνία της τυχόν διακοπής της ασφάλισης, ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (πρ. ΕΤΑΑ), ο χρόνος καταβολής της εισφοράς υπέρ του Λογαριασμού Ανεργίας, η μη ύπαρξη οφειλής ή η τήρηση ρύθμισης. Για τη λήψη του βοηθήματος υποβάλλεται αίτηση στον ΟΑΕΔ, εντός 3μήνου από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ. Επίσης υποβάλλονται εκκαθαριστικά σημειώματα των 2 τελευταίων φορολογικών ετών που προηγούνται της αίτησης. Όσοι αιτούνται το βοήθημα χωρίς διακοπή εργασιών, αλλά με το εισοδηματικό κριτήριο των 4.219 ευρώ, πρέπει να προσκομίσουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και φωτοαντίγραφα των δηλώσεων ΦΠΑ για το 6μηνο που προηγείται της αίτησης.

  1. Επίδομα επίσχεσης Εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της Επιχείρησης

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας.

Θα πρέπει να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται του τριμήνου της ανεργίας. Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς το 20πλάσιο του βασικού ημερήσιου επιδόματος ανεργίας, που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, δηλαδή στα 290 ευρώ.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2016 το ποσό αυτό ανερχόταν σε 10.858,4 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

Δικαιολογητικά

  • Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .
  • Φωτοαντίγραφο του επισχετηρίου

Επίσης ο μισθωτός που είναι σε επίσχεση εργασίας μπορεί να λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας, (360 ευρώ) εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης θα πρέπει να προσκομίζεται η Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (απόλυση).

  1. Ειδικό Βοήθημα μετά τη λήξη της Επιδότησης Λόγω Ανεργίας

Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ). Το ποσό είναι 190 ευρώ, δηλαδή ίσο προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι απαιτείται:

  • να παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
  • το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα  να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34 €.
  • να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων δεν μπορούν να λάβουν το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.

 

Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του Δ/ντη της αρμόδιας Υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία  υποβάλλεται στην Υπηρεσία Παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από την λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .
2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

  1. Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

Το ειδικό εποχικό βοήθημα καταβάλλεται κάθε χρόνο από 10/9 – 30/11. Δικαιούχοι είναι όσοι ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα : οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.

Προϋποθέσεις

Οικοδόμοι
1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες από 95 έως 210 ημέρες εργασίας.
Συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες άδειας. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιούται το βοήθημα ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί 73 μέχρι 163 πραγματικές Η.Ε.
Να μην είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι και απασχολούν περισσότερους από 3 μισθωτούς.
2. Να απασχολούνται αποκλειστικά στον κλάδο.

Λοιπές κατηγορίες (πλην οικοδόμων)
1. Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
2. Για τους δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται από 50 – 240 ημέρες ασφάλισης.
3. Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά την χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους.
4. Για τους χειριστές εκσκαπτικών , ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων απαιτούνται από 70 – 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
5. Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα απ’ αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.
6. Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240 ημερομίσθια.
7.Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στη περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.
8.Στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα.

Δικαιολογητικά

Ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει αν:
α) ασκεί αποκλειστικά το επάγγελμα του κλάδου του
β) δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του οποίου περιλαμβάνεται στο έτος καταβολής
γ) δεν απασχολεί περισσότερους από τρεις μισθωτούς ως εργολάβος ή υπεργολάβος (προκειμένου για οικοδόμους)
δ) δεν λαμβάνει σύνταξη ( κύρια και επικουρική) ίση ή μεγαλύτερη από την κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

2)Μόνο για μουσικούς : βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού σωματείου.

3) Μόνο για χειριστές ανυψωτικών κλπ μηχανημάτων : άδεια χειριστού.

  1. Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη

Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι 3 μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κρίσιμο διάστημα είναι το 6μηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον εκδοθεί απόφαση που κηρύσσει τον εργοδότη σε πτώχευση. Εναλλακτικά λαμβάνεται υπόψη το 6μηνο από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή από τη δημοσίευση της απόφασης με την οποία τίθεται σε εκκαθάριση ο εργοδότης ή διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας πτωχεύσεως.

Το ύψος της παροχής δεν μπορεί να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην έννοια των «αποδοχών», που δύνανται να καλυφθούν από το ταμείο Αφερεγγυότητας, εμπίπτουν πλην του (νόμιμου) μισθού του εργαζόμενου, τυχόν απλήρωτα δώρα εορτών, Πάσχα ή Χριστουγέννων και άδεια ή επίδομα αδείας. Δεν καταβάλλεται η αποζημίωση λόγω απόλυσης, καθόσον δεν θεωρείται αποδοχές.

Ο Ο.Α.Ε.Δ. υποκαθιστά τον εργοδότη στα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ για τις αποδοχές αυτές καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι τυχόν ανεξόφλητες αποδοχές που καταβάλλονται στους δικαιούχους πρέπει να εμπίπτουν μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Το εξάμηνο αυτό (αν πρόκειται για την επιχείρηση που πτώχευσε) έχει αφετηρία την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή δήλωσης για κήρυξη της επιχείρησης σε πτώχευση, ενώ για τις λοιπές περιπτώσεις έχει αφετηρία την ημερομηνία δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης για την ανάκληση (αν πρόκειται για εκκαθάριση επιχείρησης).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι των παροχών λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη είναι οι εργαζόμενοι: α) επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση είτε που διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως, ή β) επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση ή γ) επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Το δικαίωμα για πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών στον εργαζόμενο από το «Λογαριασμό προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» ασκείται με έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς την αρμόδια, Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο α) από τη δημοσίευση της απόφασης για την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση πτώχευσης ή β) από την ημερομηνία που η επιχείρησης τέθηκε σε εκκαθάριση ή γ) από την ημερομηνία που η επιχείρηση (ασφαλιστική) της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Μετά την πάροδο της εξάμηνης προθεσμίας, το δικαίωμα για τις παροχές αυτές παραγράφεται.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1)Βεβαίωση του συνδίκου της πτώχευσης ή του Γραμματέα του πτωχευτικού δικαστηρίου στη περίπτωση που η επιχείρηση κηρύχθηκε σε πτώχευση ή βεβαίωση του οικείου εκκαθαριστή για τις λοιπές περιπτώσεις από την οποία να προκύπτει το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών που αναγγέλθηκαν προς επαλήθευση ή ικανοποίηση καθώς και ο χρόνος στην οποία ανάγονται αυτές.
2) Δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜ ΙΚΑ του ενδιαφερομένου.
3) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για το ύψος των ανεξόφλητων αποδοχών και την περίοδο στην οποία αναφέρονται.
4) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Ένας εργοδότης θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση αφερεγγυότητας όταν:
α) έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης ή αναστολής των πληρωμών του και είτε κηρύσσεται σε πτώχευση με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου είτε διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως. Ως ημερομηνία επέλευσης της αφερεγγυότητας, θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την κίνηση της πτωχευτικής διαδικασίας.
β) η επιχείρηση (προβληματική) που υποβάλλεται στην ειδική εκκαθάριση των άρθρων 9 του ν.1386/1983 (ΦΕΚ 107/Α’), 46 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101/Α’) και 14 του ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206/Α’), όπως ισχύουν,
γ) η ασφαλιστική επιχείρηση της οποίας η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε με απόφαση του αρμοδίου υπουργού λόγω παράβασης διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση (αναγκαστική) σύμφωνα με το άρθρο 12α του ν.δ. 400/1970 (ΦΕΚ 10/Α’), όπως ισχύει,
δ) η επιχείρηση του τέθηκε ύστερα από προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σε εκκαθάριση με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών του και με αποτέλεσμα τη λύση των σχέσεων εργασίας με τους μισθωτούς του.
Το ύψος των παροχών αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις αποδοχές 3 μηνών, όπως αυτές προβλέπονται από τις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην έννοια των «αποδοχών», που δύνανται να καλυφθούν από το ταμείο Αφερεγγυότητας, εμπίπτουν πλην του (νόμιμου) μισθού του εργαζομένου, τυχόν απλήρωτα δώρα εορτών, Πάσχα ή Χριστουγέννων και άδεια ή επίδομα αδείας, εφόσον αυτά εμπίπτουν στο κρίσιμο   χρονικό   διάστημα   που   ορίζει   ο  νόμος.   Δεν   καταβάλλεται   η αποζημίωση λόγω απόλυσης.

  1. Ειδικό Βοήθημα Μετά Από Τρίμηνη Παραμονή Στα Μητρώα του ΟΑΕΔ

Ειδικό βοήθημα, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ). Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ύψος του βοηθήματος είναι 220 ευρώ/μήνα.

Προϋποθέσεις

  • Να πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου
  • Να μην υπάγεται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ).
  • Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2018 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.445,34€

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ