Αναστάτωση σε χιλιάδες γονείς έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός από τους παιδικούς σταθμούς των παιδιών 4 ως 5 ετών μέσω του προγράμματος με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ αλλά αποφασίζει το υπουργείο Εργασίας
Προβλήματα σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς σε 184 δήμους της χώρας προκαλεί η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου να συνταχθεί με την βούληση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αποκλείει από την δωρεάν φιλοξενία των παιδικών σταθμών όλα τα παιδιά ηλικία 4 ως 5 ετών, υποχρεώνοντας με αυτή την απόφαση τους γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν στο προνήπιο σχολείο. Όσοι γονείς έχουν οικονομική δυνατότητα μπορούν τα παιδιά τους να τα στείλουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς πληρώνοντας βέβαια το αντίτιμο καθώς το μέτρο σε αυτή τη φάση είναι πραιρετικό.
Ως αποτέλεσμα της απόφαση αυτής του υπουργείου Εργασίας είναι περισσότεροι από 20.000 γονείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εργασία τους καθώς τα ωράρια των παιδικών σταθμών καθώς και ο χρόνος λειτουργίας τους είναι διαφορετικός από αυτά των παιδικών σταθμών. Ειδικότερα οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν στις 4 το μεσημέρι – υπάρχουν και κάποιοι δήμοι που τους κλείνουν στις 6 – ενώ τα προνήπια σχολεία αυστηρά στη 1, με κάποιες μέρες να ολοκληρώνουν το πρόγραμμα τους πιο νωρίς.
Επίσης οι παιδικοί σταθμοί ολοκληρώνουν την χρονιά τους τον Ιούλιο ενώ τα σχολεία τον Μάιο. Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς οι οποίοι ζητούν από τους δημάρχους των πόλεων τους να βρεθεί λύση προκειμένου να μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας που κάνει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το όλο θέμα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα αντιδράσει από την στιγμή που προκληθούν προβλήματα στον κόσμο.
Στην φετινή πρόσκληση φιλοξενίας παιδιά υπάρχουν δύο καινοτομίες.
Η πρώτη καινοτομία όπως είχαν αποκαλύψει τα dikaiologitika news, έχει να κάνει με την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Ειδικότερα, εφεξής στα εισοδήματα που δηλώνει ο κάθε γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού θα προστίθενται και τα επιδόματα που λαμβάνει από το κράτος. Η αλλαγή αυτή γίνεται με την προτροπή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά την πρόσθεση των επιδομάτων στο γενικό εισόδημα των οικογενειών.
Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την υφιστάμενη κατάσταση καθώς οι οικογένειες που δηλώνουν εισόδημα στο όριο της φτώχειας, άσχετα αν αυξηθεί το δηλωθέν εισόδημα τους με την πρόσθεση των επιδομάτων, θα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια. Η κατηγορία αυτή των οικογενειών εκτιμάτε ότι έχει να κάνει με περίπου 4.000 παιδιά τα οποία βέβαια και φέτος θα εξασφαλίσουν την φιλοξενία τους στους παιδικούς σταθμούς αφού τα εισοδήματα τους είναι χαμηλά.
Η δεύτερη καινοτομία έχει να κάνει με την φιλοξενία των παιδιών ηλικίας 4 ως 5 ετών, αφού σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση τα παιδιά αυτά αντί να πάνε σε παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να πάνε προνήπιο.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους 184 δήμους της χώρας που έχουν την δυνατότητα για την εφαρμογή του μέτρου και για τους οποίους έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ. Για τους δήμους αυτούς δεν πρόκειται να εκδοθούν τα περίφημα «Βάουτσερ» (δελτία φιλοξενίας). Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση για το θέμα που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε έγγραφο βάσει του οποίου 150 δήμαρχοι συμφωνούν με το μέτρο, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες των υποδομών στις πόλεις τους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Να τονιστεί ότι αν οι γονείς των παραπάνω δήμων επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αντί να πάνε προνήπιο έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, αλλά όχι με κρατική επιδότηση.
Από την Αττική οι δήμοι που συγκαταλέγεται στους 184 και η Μάνδρα η οποία όμως λόγω των καταστροφών που υπέστη από τις φονικές πλημμύρες το πιθανότερο είναι να εξαιρεθεί. Στους υπόλοιπους δήμους η κατάσταση θα παραμείνει ως είχε και πέρυσι, δηλαδή τα παιδιά ηλικίας 4 ως 5 ετών θα μπορούν να εγγραφούν κανονικά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή σε ιδιωτικούς αν έχουν καλυφθεί οι θέσεις στους δημόσιους. Στην περιφέρεια ο μεγαλύτερος δήμος μεταξύ των 184 είναι τα Ιωάννινα για τον οποίο η κυβέρνηση φροντίζει να δημιουργηθούν οι υποδομές.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ