Δοκιμάστηκε χτες η Θεσσαλονίκη λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Μέσα σε λίγη ώρα έπεσε τεράστια ποσότητα νερού, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, υπόγεια και ισόγεια πλημμύρισαν, άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά.

Με το πρώτο φως της μέρας η συμπρωτεύουσα μετράει πληγές. Το ύψος της βροχής ήταν μεγάλο, σύμφωνα με το σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών έπεσαν 72,4 χιλιοστά βροχής μόνο σε μια ώρα, ενώ ταυτόχρονα η θερμοκρασία μειώθηκε δραματικά από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Η θεομηνία, πάντως, πέρα από όλα τα άλλα, άφησε τη Θεσσαλονίκη χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα!

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ οι διακοπές στην υδροδότηση θα συνεχιστούν έως σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου.

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους, ότι το νερό έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, υποστηρίζει η ΕΥΑΘ.

​Η ανακοίνωση του Δήμου:

«Προκειμένου να υδροδοτηθούν σταδιακά από τις 6 το πρωί (σ.σ. σήμερα) η Τούμπα, περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως Μπότσαρη, Μαρτίου, Ανάληψη, Χαριλάου και Βότση, αλλά και η Πυλαία κι η Καλαμαριά, που είχαν πολύωρες διακοπές από χτες το μεσημέρι, θα γίνει η ακόλουθη διαχείριση:

-θα κοπεί το νερό από τις 6 π.μ. σε Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη, Πεύκα, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Επταπύργιο – Άγιο Παύλο – Άνω Πόλη – Πανόραμα.
-έχει ήδη κοπεί από τα μεσάνυχτα στις Συκιές.

Οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υδροδότησης μέχρι τις 10 π.μ. περίπου, ενώ χωρίς νερό θα παραμείνουν δυστυχώς η Ξηροκρήνη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές κι η Ευαγγελίστρια.

Από το πρωί (σ.σ. σήμερα) η ΕΥΑΘ Α.Ε., σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μασούτης Α.Ε., θα μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους θα μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών.

Νεότερη ανακοίνωση αναμένεται στις 5 μ.μ.».

«Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη νεροποντή – τα αίτια διερευνώνται – και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους, θα φανούν μόνο το μεσημέρι , οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση»,ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

Την ίδια ώρα οι Θεσσαλονικείς έμειναν και χωρίς ρεύμα, τα προβλήματα ωστόσο φαίνεται ότι έχουν αποκατασταθεί.

Λόγω της κακοκαιρίας και της εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη αποκαταστάθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.