Τον τρόπο εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ που, ανάλογα την περίπτωση, θα εξοφλείται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε σχεδόν εννιά μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της φορολογίας εισοδήματος.

Η εγκύκλιος πρέπει να τονιστεί ότι αφορά μόνο τα 1,4 εκατ μη μισθωτούς ασφαλισμένους, άρα δεν αφορά όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, ως μισθωτοί, αλλά ούτε και όσους έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια).

Για φέτος ισχύει ότι από τις πέντε δόσεις που γίνεται η διαδικασία εκκαθάρισης, η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Μαϊου. Μένει να αποσαφηνιστεί πότε θα καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές του μηνός Μαρτίου, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι αυτό θα συμβεί το αργότερο έως το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Μαϊου.

Σε κάθε περίπτωση η εγκύκλιος ορίζει ότι το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση θα είναι ή μηδενικό ή πιστωτικό ή χρεωστικό. Εάν προκύπτει υπόλοιπο προς εξόφληση οι δόσεις θα είναι ίσες με τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Τους μήνες εκκαθάρισης δεν θα εκδίδονται τρέχουσες εισφορές, αφού θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία.

Ειδικά για φέτος υπάρχει η συνδυαστική εξόφληση και των εισφορών του 2018, κάτι που στοχεύει το υπουργείο Εργασίας να μην ισχύει για τα επόμενα έτη. Συνεπώς για φέτος ισχύουν τα εξής:

* Στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή από τρέχουσες εισφορές, τότε θα επιτρέπεται η εξόφληση μιας ή περισσότερων δόσεων.

* Εάν υπάρχει τρέχουσα εισφορά μη ληξιπρόθεσμη, τότε θα εξοφλείται αρχικά η δόση της εκκαθάρισης και στη συνέχεια η εισφορά του τρέχοντος έτους.

* Εάν υπάρχουν οφειλές από περισσότερες της μίας τρέχουσες εισφορές, τότε θα εξοφλείται πρώτα η δόση της εκκαθάριση. Στη συνέχεια θα εξοφλείται και η εκκαθάριση και από ότι περισσεύει θα καλύπτεται ένα μέρος από την επόμενη δόση.

* Εάν υπάρχει οφειλή από περισσότερες της μίας δόσεις αλλά περισσότερες της μίας τρέχουσες εισφορές, η εξόφληση θα πραγματοποιείται με σειρά παλαιότητας. Η αφετηρία πάντως θα γίνεται από τις δόσεις εκκαθάρισης και στη συνέχεια θα καλύπτονται και οι τρέχουσες εισφορές.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ