Επίσης, το 74% των νέων (ηλικίας έως 25 ετών) στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η εργασιακή εμπειρία είναι πιο σημαντική από το επίπεδο εκπαίδευσης. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι νέοι στη Δανία και τη Νορβηγία (50% και 52% αντίστοιχα), δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η εμπειρία είναι πιο σημαντική για τους νέους. Άλλες χώρες στις οποίες επικρατεί η άποψη ότι η εμπειρία παίζει καθοριστικότερο ρόλο συγκριτικά με την εκπαίδευση, είναι η Κίνα (90%), η Τουρκία (85%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (82%). Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 69% των νέων υπαλλήλων (ηλικίας έως 25 ετών) δηλώνει ότι όλο και πιο συχνά αισθάνεται ότι η εργασιακή εμπειρία μετρά περισσότερο από την εκπαίδευση.
Πρόθυμοι να μετακινηθούν για μια θέση εργασίας;
Περίπου οι μισοί υπάλληλοι παγκοσμίως δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν χώρα για την κατάλληλη θέση εργασίας και ιδιαίτερα οι υπάλληλοι στην Ινδία (73%), το Μεξικό (70%) και την Κίνα (69%). Το 53% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για μια νέα θέση εργασίας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Η Δανία (28%), η Τσεχία (30%) και οι ΗΠΑ (31%) είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι παρουσιάζονται λιγότερο διατεθειμένοι να μετακινηθούν για μια θέση εργασίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερις στους δέκα υπαλλήλους δηλώνουν πρόθυμοι να θυσιάσουν ένα μέρος του μισθού τους εάν αυτό πρόκειται να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν τη θέση τους στην επιχείρηση που εργάζονται. Στην Ελλάδα, το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης σύμφωνο με τα παραπάνω. Πιο πρόθυμοι για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Ινδία (69%) και την Ισπανία (63%). Αντίθετα, λιγότερο πρόθυμοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στην Ουγγαρία (15%) και τη Χιλή (19%).
Εύρεση εργασίας: πιο δύσκολο για τους νεότερους ή για τους μεγαλύτερους; Ή μήπως και για τους δύο;
Αποδοχή θέσεων εργασίας κάτω του επιπέδου εκπαίδευσης
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στην εύρεση μόνιμης εργασίας. Στη Μαλαισία (89%), τη Γαλλία και την Πολωνία (και οι δύο κατά 88%) οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν πιο σύμφωνοι με την παραπάνω δήλωση. Εργαζόμενοι από χώρες όπως η Τσεχία (54%), η Ελλάδα (56%) και η Ουγγαρία (58%) συμφώνησαν λιγότερο. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας (94%) και της Ελλάδας (90%), συμφώνησαν ότι προτιμούν να έχουν μια προσωρινή δουλειά από το να είναι άνεργοι.
Σε κάθε χώρα που διεξήχθη η έρευνα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα απευθύνονταν σε ένα γραφείο στελέχωσης, σε περίπτωση που ήταν άνεργοι και αναζητούσαν εργασία. Ιδιαίτερα συνήθης τακτική εμφανίζεται για χώρες όπως η Βραζιλία (93%), το Μεξικό (89%) και η Ισπανία (87%). Στην Ελλάδα, το 70% δήλωσε ότι θα απευθυνόταν σε ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας για να βρει δουλειά και να ξεφύγει από την ανεργία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία (55%), η Γερμανία (56%) και η Νορβηγία (65%), οι εργαζόμενοι δε συνηθίζουν να απευθύνονται σε εταιρίες στελέχωσης κατά την αναζήτηση εργασίας.
Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η πεποίθηση ότι τo επίπεδο εργασιακής ασφάλειας είναι χαμηλό. Σε χώρες όπου η οικονομική κατάσταση είναι προβληματική, όπως η Ελλάδα (94%), η Ουγγαρία (93%) και η Ισπανία (91%), οι ερωτηθέντες συμφώνησαν με τη δήλωση “Στη χώρα μου δεν υφίσταται «εργασιακή ασφάλεια»”. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στη Σουηδία και τη Νορβηγία (και οι δύο στο 39%) εμφανίζονται λιγότερο σύμφωνοι με τη συγκεκριμένη δήλωση.
Ο «δείκτης κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την ετοιμότητα των εργαζόμενων να αλλάξουν εργασία σε χρονικό ορίζοντα 6 μηνών. Η ετοιμότητα του ατόμου βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή του ικανοποίηση, το φόβο για ενδεχόμενη απόλυσή του, την ανάγκη του για νέες προκλήσεις και την αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει νέα εργασία. Ο δείκτης κινητικότητας στην Ελλάδα για το β’ τρίμηνο του 2013 έφτασε τις 104 μονάδες, ανεβαίνοντας από τις 98 μονάδες που ήταν το α’ τρίμηνο του 2013. Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι αναμένουν να απασχοληθούν σε μια νέα εργασία για τους επόμενους 6 μήνες, σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο. Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας για το β’ τρίμηνο του 2013 ανήλθε στις 108 μονάδες πέφτοντας κατά μία μονάδα.Από το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα για το β’ τρίμηνο του 2013, το 14,1% δήλωσε ότι άλλαξε θέση εργασίας κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ποσοστό μειωμένο κατά 3,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.Το 41% των συμμετεχόντων απάντησε ότι άλλαξε εργασία το τελευταίο εξάμηνο, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, ενώ το 26% λόγω προσωπικής επιθυμίας για αλλαγή και το 25% λόγω δυσαρέσκειας προς τον εργοδότη.
Αυτοπεποίθηση για εύρεση νέας εργασίας στην Ελλάδα
Από τους συμμετέχοντες της έρευνας σε τοπικό επίπεδο, το 38,2% αναμένει ότι θα καταφέρει να βρει μία ανάλογη εργασία εντός των επόμενων έξι μηνών, ποσοστό το όποιο είναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2013 (-0,4). Ωστόσο, στην Ελλάδα ο φόβος απώλειας εργασίας για το β’ τρίμηνο του 2013 παραμένει στο ίδια επίπεδο με το α’ τρίμηνο του 2013, δηλ. 45,5%.
Εργασιακή Ικανοποίηση
Ενώ οι εργαζόμενοι σε χώρες όπως η Δανία (82%) και το Λουξεμβούργο (77%) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, η τελευταία έρευνα Workmonitor αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα (53%) και την Ουγγαρία (43%), είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι. Το ποσοστό της εργασιακής ικανοποίησης στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν σταθερό από το δ’ τρίμηνο του 2012.
Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους ΕΔΩ
Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για Θεσσαλονίκη ΕΔΩ