Δεν μπορεί να ξέρει κανείς αν η κατήφεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως φάνηκε στα πλάνα πριν από την έναρξη του Eurogroup, οφειλόταν στα επικαιροποιημένα κείμενα που συνόδευσαν την έγκριση της δόσης, αλλά σίγουρα η ανάγνωση του «καυτού» box για τους πλειστηριασμούς θα κλόνιζε και τον πλέον αισιόδοξο.

Όποιος μπήκε στη διαδικασία να διαβάσει την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, φτάνοντας στη σελίδα 17 έπεσε σε ένα ειδικό «κουτάκι» γαλάζιου χρώματος, το οποίο έκρυβε μια απίστευτη είδηση: Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών θα πρέπει να έχουν γίνει 130.000 πλειστηριασμοί!

Η αρχή θα γίνει με… μόλις 10.000 πλειστηριασμούς για τη φετινή χρονιά, όπως τουλάχιστον έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες, αλλά η Κομισιόν θεωρεί ότι ο στόχος είναι… φιλόδοξος, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημειώνουν μάλιστα ότι, ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων, από τον Μάρτιο και μετά θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός των πλειστηριασμών στους 1.000 τον μήνα, για να φτάσουμε στους 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018, δηλαδή λίγο πριν μπούμε στο «καυτό» 2019 που περιμένουν τα «τσεκούρια» στις συντάξεις και πιθανώς η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι αλλά συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM για τη διαχείριση του απίστευτου όγκου των προβληματικών δανείων. Και τι γίνεται από το 2019 και μετά; 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια!

Το σκεπτικό των τεχνοκρατών που συνέταξαν το ειδικό «κουτάκι» ξεκινά από τη διαπίστωση ότι από το ξέσπασμα της κρίσης έχει υπονομευθεί η κουλτούρα των πληρωμών, συμβάλλοντας, μάλιστα, κατά την εκτίμησή τους, στην επιμήκυνση αυτής της κρίσης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, παρά το ότι οι Ευρωπαίοι ήταν αντίθετοι, οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν ένα μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς, που κράτησε ως το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Στη συνέχεια, οι πλειστηριασμοί κρατήθηκαν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς λόγω των παρατεταμένων απεργιών των δικηγόρων αλλά και της δράσης ακτιβιστών, με αποτέλεσμα, ενώ ήταν προγραμματισμένοι 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ το 2017, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστοι. Κάνοντας μια αντιπαραβολή με τα όσα συνέβαιναν πριν από 10 χρόνια, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ τότε τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονταν σε μονοψήφια ποσοστά, είχαν ολοκληρωθεί 58.849 πλειστηριασμοί.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει ριζώσει στον πληθυσμό μια προσδοκία ότι τα υποθηκευμένα ακίνητα δεν πρόκειται να ρευστοποιηθούν» αναφέρουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν και σημειώνουν ότι αν και είναι πρόωρο να εκτιμήσει κανείς αν θα λειτουργήσει πετυχημένα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, παρατηρείται το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο: πολλοί από τους προγραμματισμένους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή, γιατί εμφανίστηκαν οι οφειλέτες και τακτοποίησαν τα χρέη τους (πηγή)