Ενενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στους δήμους όλης της χώρας προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση εντάχθηκε ένα νέο έργο στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- ΠΔΕ (ΣΑΕ 055) με τίτλο «Επιχορήγηση των Δήμων για προσαρμογή λειτουργούντων παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 99/2017», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 3852/2010, άρθρο 94), οι δήμοι έχουν από 1 Ιουλίου 2011 την αρμοδιότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας τόσο στους ιδιωτικούς, όσο και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ήταν απαραίτητη η τήρηση ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, κάτι που δεν ίσχυε για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Με την έκδοση του ΠΔ 99/2017, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ώστε να κριθούν κατάλληλοι για αδειοδότηση. Συνεπώς, οι ήδη λειτουργούντες δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα πρέπει εντός συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που ορίζονται στο ΠΔ, να προσαρμόσουν τις κτιριακές υποδομές τους στις απαιτούμενες προδιαγραφές, με τελευταία προθεσμία πλήρους προσαρμογής τους τα πέντε χρόνια. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις καθορισμένες προθεσμίες, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού θα ανακαλείται.
Σε συνέχεια λοιπόν, αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων και με δεδομένη τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε την οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών αρμοδιότητάς τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στη Διαύγεια και ο προϋπολογισμός των 95 εκατ. ευρώ προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες προσαρμογής όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών που λειτουργούν πανελλαδικά και κατανέμεται σε βάθος χρόνου πενταετίας.
Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπακοί σταθμοί στους οποίος θα γίνουν έργα υπολογίζονται συνολικά σε 1.688 με δυναμικότητα φιλοξενίας 90.519 παιδιών και βρεφών, ενώ το κόστος ανά δομή εκτιμάται κατά μέσο όρο στις 57.000 ευρώ.
Προσαρμογή στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται μεταξύ των άλλων στο ΠΔ στους ήδη λειτουργούντες παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών, χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης, και εφόσον, έως την 31-7-2018 διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, οικοδομική άδεια, μισθωτήριο συμβόλαιο, έχει προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων, κ.ά.
Σημειώνεται πως ο έλεγχος των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (δημοτικών και ιδιωτικών) διενεργείται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του οικείου ΟΤΑ ανά έτος και σε έκτακτες περιπτώσεις μετά από εντολή του δημάρχου. Μετά την ολοκλήρωση των επιτόπιων ελέγχων, τα τεχνικά κλιμάκια που επιθεωρούν τους χώρους (συμπεριλαμβανομένων αυλών, χώρων πρασίνου) και τις κτιριακές υποδομές υποβάλλουν εκθέσεις στον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης. Ακόμη μπορεί να διενεργηθούν αυτεπάγγελτα περιοδικοί έλεγχοι στις παιδικές χαρές (όργανα-κατασκευές) των προαυλίων χώρων σταθμών. Επίσης ο κοινωνικός σύμβουλος συντάσσει ανά εξάμηνο εκθέσεις αξιολόγησης για την οργάνωση και λειτουργία κάθε σταθμού και για την εν γένει ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, υποδεικνύοντας συγκεκριμένες λύσεις, ενέργειες και βελτιώσεις.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ