To Facebook θα χρησιμοποιήσει σε διεθνή κλίμακα πλέον -αλλά προς το παρόν όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις, τα βίντεο και τα σχόλια των χρηστών, να εντοπίζει εκείνους που έχουν σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας.

Ελπίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα προληφθούν πολλές αυτοκτονίες,καθώς το λογισμικό θα ανιχνεύει έγκαιρα τους ανθρώπους με τέτοιες τάσεις, προτού καν τους αναφέρουν άλλοι χρήστες (user alerts).

Ο Γκάι Ρόζεν, αρμόδιος αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, ανέφερε ότι η νέα τεχνολογία, που ήδη δοκιμάσθηκε με επιτυχία στις ΗΠΑ, θα εφαρμοσθεί παγκόσμια, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,όπου οι ευαισθησίες των πολιτών και οι νόμοι περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση των στοιχείων των χρηστών.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Το Facebook δεν έχει αποκαλύψει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο λογισμικό, το οποίο αναζητεί στα κείμενα των χρηστών φράσεις–κλειδιά, οι οποίες μπορεί να παραπέμπουν σε μελλοντική απόπειρα αυτοκτονίας.

Το Facebook έχει δημιουργήσει μια ομάδα ειδικών που έχουν εκπαιδευθεί στις αυτοκτονίες και στην πρόκληση αυτοτραυματισμού, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον χειρισμό κάθε υπόθεσης μετά την ανίχνευση από το «έξυπνο» λογισμικό. Η ομάδα αυτή μπορεί να ειδοποιεί τις αρχές ή τους φίλους και συγγενείς, να δίνει συμβουλές στον ίδιο τον χρήστη κ.α.

Καθώς πλέον το σχετικό πρόγραμμα του Facebook διεθνοποιείται, το Facebook, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα προσπαθήσει να έχει εργαζομένους του διαθέσιμους όλο το 24ωρο για να ειδοποιούν τις κατά τόπους αρχές σε διάφορες γλώσσες. «Η ταχύτητα μετράει πράγματι. Πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια στους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Ρόζεν.

Το Facebook ξέρει πολλά πράγματα για τους περίπου 2,1 δισεκατομμύρια χρήστες του, αξιοποιώντας αυτές τις γνώσεις για να προβάλει στοχευμένεςδιαφημίσεις σε επιλεγμένες ομάδες χρηστών ανάλογα με το «προφίλ» τους. Μέχρι τώρα, δεν είχε γίνει ευρύτερα γνωστό ότι το δίκτυο παρακολουθεί συστηματικά το περιεχόμενο των χρηστών για να εντοπίσει ενδείξεις επικίνδυνης συμπεριφοράς.

Η μόνη εξαίρεση, πριν το πρόγραμμα εντοπισμού πιθανών μελλοντικών αυτοκτονιών, ήταν η προσπάθεια αναζήτησης συζητήσεων μεταξύ παιδιών χρηστών και παιδεραστών. Ο Ρόζεν αρνήθηκε να πει κατά πόσο το Facebook εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τέτοιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και για άλλα πράγματα, π.χ. για τον εντοπισμό μη σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ο ‘Αλεξ Στάμος, επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφάλειας, αρνήθηκε τις φήμες ότι η ίδια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα αξιοποιηθεί από το Facebook και με άλλους τρόπους. πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ