Επίδομα για απλήρωτους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες: Έρχονται αυστηρότερες ποινές για εργοδότες – παραβάτες – Πιο αυστηρό το πλαίσιο των εργασιακών διατάξεων για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία

Επίδομα για τους απλήρωτους εργαζόμενους καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους  περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Το νομοσχέδιο που θα προωθήσει άμεσα στην Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα προβλέπει σειρά θετικών παρεμβάσεων για μηχανικούς, δικηγόρους και συνταξιούχους αναπηρίας ενώ θα αυστηροποιεί το πλαίσιο των εργασιακών διατάξεων για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία. Ειδικότερα οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.

-Η ποινή ανάλογα με τη σοβαρότητα της εργοδοτικής παράβασης, προβλέπει ακόμα και κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες.

-Οι επιχειρηματίες που παρανομούν θα αποκλείονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και από τις συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.

-Θα προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι και οι προϋποθέσεις για την  καταβολή επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το επίδομα θεωρητικά χορηγείται και σήμερα αλλά στην πράξη ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να το λάβουν εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων.

-Ειδικά για τους μηχανικούς και τους δικηγόρους θα αλλάξει το καθεστώς που προέβλεπε ότι ασφαλίζεται υποχρεωτικά η ιδιότητα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Έτσι, θα διαχωριστεί η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα.

-Το σχέδιο περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση.

-Θα προβλέπεται επίσης παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ