Η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω της επιμονής των «θεσμών», θα πρέπει να επιλέξει ποια επιδόματα θα «αναδιαρθρώσει» από τον κατάλογο των 35 κοινωνικών βοηθημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τους δανειστές, οι προϋποθέσεις χορήγησης των συγκεκριμένων βοηθημάτων «χρήζουν αναθεώρησης». Μάλιστα, η αναμόρφωση ολόκληρου του πλαισίου χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ελληνική κυβέρνηση.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» η «μάχη» με τους δανειστές στο θα είναι δύσκολη, καθώς ζητούνται παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιδομάτων που έχουν απομείνει σε ισχύ: από τα οικογενειακά και αναπηρικά μέχρι τα ποσά που διατίθενται για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Οι δανειστές έχουν ήδη προτείνει να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια ή να καταργηθούν αρκετά από τα υφιστάμενα επιδόματα για να εξοικονομηθούν πόροι, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πανελλαδικό επίπεδο και σε περισσότερους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον κατάλογο με τα 35 «αιτήματα» της Παγκόσμιας Τράπεζας κυριαρχούν τα ακόλουθα επιδόματα, που πέραν όλων των άλλων έχουν και μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό:

– Τα επιδόματα τέκνων.

– Το φοιτητικό επίδομα.

– Όλα τα επιδόματα που δίδονται για τη χρηματοδότηση των καλοκαιρινών διακοπών.

– Το επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους.

– Το ποσό για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

– Τα αναπηρικά επιδόματα

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι σε δηλώσεις που είχε κάνει η αναπλ. υπουργός Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των επιδομάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας και του «νέου ΟΓΑ» διαψεύδοντας ωστόσο σενάρια περικοπών.
«Από Σεπτέμβρη θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις. Ειδικότερα, να σας απαντήσω ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων είναι 127, υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες αναπηρικών. Πάμε στη λογική της “τακτοποίησης”. O νέος ΟΓΑ, έτσι όπως σχεδιάζουμε να λειτουργήσει από αρχές του 2018 θα αναλάβει όλα τα προνοιακά επιδόματα, οικογενειακά και επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Πώς θα γίνει αυτό στην πράξη; Δημιουργώντας σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα, on line διαδικασίες, προσυμπληρωμένες αιτήσεις. Τα επιδόματα θα αποδίδονται σε ένα χρόνο, όπως πρέπει, υπό πλήρη έλεγχο. Οι δικαιούχοι δεν θα σχηματίζουν ουρές και θα ξέρουν πότε θα λάβουν τα χρήματά τους. Όλα τα επίλεκτα μέλη της Υπηρεσίας Πληροφορικής του ΟΓΑ θα συνεργαστούν με την ΗΔΙΚΑ, που έχει σχεδιάσει το ΚΕΑ, ώστε να υπάρξει αυτό το νέο πρόγραμμα για τα επιδόματα».(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ