Οι 8 στους 10 εφήβους στην Ελλάδα παρουσιάζουν τερηδόνα, ενώ τα οδοντικά προβλήματα ξεκινούν από τη νηπιακή ηλικία, με το 60% να υποφέρει από την εν λόγω πάθηση από την ηλικία των 5 ετών.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας επιβεβαιώνουν, για ακόμη μία φορά, ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει πλήξει την οδοντική υγεία των Ελλήνων, που λόγω υψηλού κόστους παραμελούν την υγεία των δοντιών τους. Ορισμένοι αναζητούν φθηνά πακέτα οδοντιατρικής περίθαλψης στα Βαλκάνια, η κακή ποιότητα αρκετών εξ αυτών, όμως, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στους μεσήλικες και ηλικιωμένους. Ειδικότερα, το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχουν καλύψει τις προσθετικές ανάγκες των δοντιών τους.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
«Οι Ελληνες δεν παρουσιάζουν στην παρούσα φάση ικανοποιητική οδοντιατρική συμπεριφορά και αυτό αποδίδεται στην αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Δεδομένου ότι η έξοδος από την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν ορατή, κρίνονται απαραίτητες οι άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας του στόματος», επισημαίνει o χειρουργός οδοντίατρος Βασίλης Ψυχογυιός.
Πρόληψη
Κοινή παραδοχή όλων των οδοντιάτρων είναι ότι ακόμα και η ελάχιστη πρόληψη συμβάλλει στην αποφυγή μεγάλων οδοντιατρικών λογαριασμών. Ανάμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες περιλαμβάνονται: σωστό βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και εφαρμογή νήματος, συχνός έλεγχος, αφαίρεση χρωστικών και καθαρισμός από τον οδοντίατρο κάθε 4 έως 6 μήνες, αναλόγως των υφιστάμενων οδοντιατρικών προβλημάτων.
Στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα παραπάνω, δημιουργούνται στα ούλα φλεγμονές, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή ακόμη χειρότερα απώλεια οστού με πιθανή και την απώλεια δοντιών. Στα δόντια εμφανίζεται τερηδόνα, οπότε το σφράγισμά τους είναι αναπόφευκτο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη είναι η απονεύρωση, η τοποθέτηση στεφάνης, ακόμη και η εξαγωγή.
Συμβουλές για το καλοκαίρι
Σύμφωνα με τον κ. Ψυχογυιό, για πολλούς οι διακοπές σημαίνουν… διακοπή ακόμα και από το βούρτσισμα των δοντιών. «Αυτό είναι μέγα λάθος διότι μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τη στοματική υγεία».
Η διατροφική συμπεριφορά είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την υγιεινή των δοντιών και θα πρέπει να τηρείται και κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Συστήνεται η επιλογή ελαφρών και τακτικών γευμάτων και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη, ενώ προσοχή πρέπει να δίδεται και στην έκθεση στον ήλιο, καθώς η λελογισμένη έκθεση βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, απαραίτητου για την καλή υγεία των δοντιών, αλλά η υπερβολική έκθεση ενέχει πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των χειλιών και του στόματος», προειδοποιεί ο κ. Ψυχογυιός.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ