Στις προθήκες του ξεχωρίζει το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με Ελληνικό κείμενο, τη Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως του Βυζαντίου.
Δύο εκδόσεις του βιβλίου αυτού στη Βενετία, η πρώτη από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου και η άλλη από το τυπογραφείο του Νικολάου Γλυκύ.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Επίσης, υπάρχει και ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Βασιλείου Χαρίτωνος του εξ Αδριανουπόλεως.
Ο λόγος για τo Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε έναν χώρο περίπου 1000 τ.μ με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό και φιλοξενεί συλλογές βιβλίων και αντικειμένων σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.
Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή. Ειδικότερα, προβάλλεται όλη η πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης, από την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους, 1830 έως σήμερα, μέσα από τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου. Το ελληνικό σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, σχολαρχείο-γυμνάσιο -λύκειο), όπως λειτούργησε από τα πρώτα χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους (1830) μέχρι σήμερα. Βιβλία, τετράδια, σχολικά αντικείμενα, παιχνίδια, παιδικά περιοδικά και μαθητικές ενδυμασίες. Τα ελληνικά σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου και τα σχολεία της διασποράς (Βιβλία και αντικείμενα από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Αμερική καθώς και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης).
Όσον αφορά στον νεοελληνικό διαφωτισμό, υπάρχουν παλιές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδαμαντίου Κοραή, Ευγενίου Βουλγάρεως, Νεοφύτου Δούκα, Κωνσταντίνου Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Κωνσταντά, Κομμητά και άλλων).
Για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, υπάρχουν δυο προθήκες με έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη και άλλων Ελλήνων Συγγραφέων της Αρχαιότητος με κείμενο Ελληνικό ή παράλληλο Ελληνικό – Λατινικό. Εκδόσεις από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά την χρονική περίοδο 1500-1800. Ξεχωριστή αίθουσα αφιερωμένη στους μύθους του Αισώπου και στο Παραμύθι. Αυθεντικές εκδόσεις των Μύθων του Αισώπου από το 1600 μΧ, με κείμενο Ελληνικό η παράλληλο Ελληνικό-Λατινικό.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ