Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, διατύπωσε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαζάχος.
«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.
«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.
«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το ρήγμα αυτό παραδέχθηκε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες να και το ότι η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».
Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία».
Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις» κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Χουλιάρας: Με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια
Με μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που υπάρχει σε ένα ρήγμα μετά από έναν σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Λέσβο το μεσημέρι της Δευτέρας, εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Για το λόγο αυτό, είπε ο κύριος Χουλιάρας, περιμένουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, που θα μας καθησυχάσει, καθώς θα δείξει πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Πρόσθεσε επίσης πως η σεισμική ακολουθία μετά από έναν τέτοιου είδους σεισμό διαρκεί συνήθως μήνες.
Ο κύριος Χουλιάρας τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί από τον σεισμό αυτό ρήγμα όπως εκείνο της Ανατολίας, και πως δεν υπήρχαν ενδείξεις πως έρχεται τέτοιος σεισμός. Οι σεισμοί μεγέθους περίπου 5 Ρίχτερ που είχαν γίνει μέσα σε ένα 24ωρο τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν βόρεια της Λέσβου και όχι νότια όπως ο χθεσινός, είπε.
Τσελέντης: Μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ, στην περιοχή της Λέσβου που χτυπήθηκε από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Δευτέρας, επισημαίνει με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται μάλλον φυσιολογική, γράφει ο καθηγητής και τονίζει: «Θέλω μερικούς ακόμα μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να ησυχάσω». Παράλληλα, ο κύριος Τσελέντης αναφέρει ρητά πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί στα ήδη ταλαιπωρημένα κτήρια της περιοχής που επλήγη, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
Εν τούτοις, ο καθηγητής εκτιμά πως η περιοχή δεν κινδυνεύει από σημαντικό τσουνάμι και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όσους την ώρα ενός σεισμού μπορεί να βρίσκονται στην παραλία.