Κόντρας συνέχεια ανάμεσα στη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και στους εργαζόμενούς του. Αφορμή στάθηκε η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου στον ΕΦΚΑ, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Ενός Πειθαρχικού Συμβουλίου όμως, στο οποίο απουσιάζει η εκπροσώπηση των ίδιων των εργαζομένων και αποτελείται μόνο από διορισμένους. Η πλευρά των συνδικαλιστών κάνει λόγο για «μέγα λάθος» που αναδεικνύει την «αυταρχική αντίληψη» που έχουν οι «κρατούντες». Μάλιστα οι συνδικαλιστές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί στη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων οι αιρετοί εκπρόσωποι που εκλέχθηκαν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Με τη συγκεκριμένη σύσταση των Πειθαρχικών Συμβουλίων είναι πιθανό να προκύψουν ζητήματα εγκυρότητας ως προς της αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν αφού μπορεί οι θιγόμενοι να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξεταστεί η νομιμότητα των Πειθαρχικών Συμβουλίων, με κίνδυνο αν δικαιωθούν οι αιτούντες να προκύψουν ζητήματα παραγραφών. Έτσι όχι μόνο δεν θα τιμωρηθούν τυχόν επίορκοι υπάλληλοι, αλλά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο: θα βρεθούν στη θέση του αδικημένου και θα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καλυφθούν από το πέπλο μιας δικαστικής απόφασης που θα τους δικαιώνει, γιατί δεν θα μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχείρησε να συστήσει Πειθαρχικό Συμβούλιο στον ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν υποθέσεις εργαζομένων που ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος και οι οποίες έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Όμως με τον τρόπο που γίνεται η σύσταση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ίσως τελικά χαθούν υποθέσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν κερδηθεί σίγουρα.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό, κ. Τάσο Πετρόπουλο, διαπιστώνεται ότι τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ είναι μία εφέτης Αθηνών ως Πρόεδρος, ένας πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως τακτικό μέλος και μία προϊσταμένη Διεύθυνσης του υπουργείου Τουρισμού ως τακτικό μέλος, επίσης. Γραμματέας του Πειθαρχικού Συμβουλίου ορίστηκε ένας μόνιμος υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Η θητεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου λήγει στις 31.12.2019. (πηγήΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ