Σειρά από προϊόντα επιστρέφουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου 2017 σύμφωνα με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ενώ αλλαγές επέρχονται και στα πρόστιμα για παραβάσεις ΦΠΑ, εικονικά τιμολόγια κτλ.

Επίσης τίθενται μεταβατικές διατάξεις, σχετικά με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα Φ.Π.Α. για πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία.

Ειδικότερα ορίζεται ότι για παραβάσεις για τις οποίες προβλέπεται η επιβολή προστίμων, για τις οποίες κατά την ημερομηνία κατάθεσης του υπό ψήφιση νόμου δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικές πράξεις επιβολής προστίμων, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των προαναφερομένων διατάξεων, αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή που δεν αποδόθηκε, ανεξάρτητα εάν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και επί εκκρεμών κατά την κατάθεση του υπό ψήφιση νόμου υποθέσεων, εφόσον η εφαρμογή τους συνεπάγεται ευνοϊκότερο καθεστώς για τον υπόχρεο, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής των παραβάσεων, άμεση καταβολή του προστίμου κ.λπ.). Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν
επιστρέφονται, δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται.