Ποια επιδόματα και παροχές καταργούνται με το νέο μνημόνιο

 

Τα μέτρα του νέου μνημονίου προβλέπουν την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, μείωση του επιδόματος θέρμανσης και κατάργηση επιδομάτων.

 

Τα νέα μέτρα για το 2018 αφορούν την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

Επίσης προβλέπει τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ αλλά και την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τους παρόχους υγείας προβλέπει την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

Στο ζήτημα της φορολογίας προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ ενώ στα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού περιλαμβάνεται και η κατάργηση από το τέλος του 2017 της έκπτωσης φόρου για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι στο χέρι του ΔΝΤ θα βρίσκεται, καθώς φαίνεται, η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων και των αντίμετρων που συμφωνήθηκαν την Τρίτη με βάση την τριμηνιαία αξιολόγηση στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει μόνιμη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Στο Δημόσιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση της συνεχούς κινητικότητας και της αξιολόγησης ενώ ανοίγει και το θέμα της αναθεώρησης των ειδικών μισθολογίων.
(πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ