«Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν.4093/2012 και το Ειδικό Επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με τις διατάξεις του Ν.4141/2013. Από αυτές τις διατάξεις δεν προβλέπεται ότι τα εν λόγω επιδόματα είναι ακατάσχετα. Συνεπώς για τα οικογενειακά επιδόματα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό».

Τα παραπάνω είχε δηλώσει αποκλειστικά στην aftodioikisi.gr ο πρώην διοικητής του ΟΓΑ και νυν του ΕΦΚΑ, κ. Μπακαλέξης.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σε συνέχεια των παραπάνω, από τη Δ/νση Φορολογικής Διοίκησης διευκρινίζεται ότι οι προιστάμενοι της εκάστοτε Δ.Ο.Υ. έχουν τη υποχρέωση να επιδιώκουν την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο καθώς και τη διακοπή της παραγραφής τους, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα κατά των οφειλετών, μεταξύ των οποίων και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο των επιδομάτων τέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ, ώστε να προστατευθούν.

Να σημειωθεί όμως ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό έπειτα από αίτηση του οφειλέτη στον προϊστάμενο της εφορίας, ο οποίος πρέπει να εξετάζει το αίτημα με κριτήρια αντικειμενικά, όπως πραγματική οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας, ύψος οφειλής, παλαιότητα και είδος αυτής και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά μια σειρά προϋποθέσεων.

Ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για τους παραπάνω σκοπούς.

Σχετική με το θέμα παρέμβαση έκανε πριν λίγες ημέρες και ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ.Καρέλλας απαντώντας στο πώς τα οικογενειακά επιδόματα έβγαλαν «εκτός» δικαιούχους του ΚΕΑ. «Προσμετρούνται τα πάντα, από όποια πηγή και αν προέρχονται, διότι είναι εισόδημα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει», είπε ο κ. Καρέλλας.

 

Να σημειωθεί, ότι για να λάβει κάποιος τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, είναι σημαντικό να ξέρει όσα σχετίζονται με την υποβολή αίτησης Α21. Προς αυτή την κατεύθυνση, στην επίσημη σελίδα του ΟΓΑ δημιουργήθηκε ειδικό πλαίσιο που παραπέμπει στην ΑΔΑΔΕ και λύνει απορίες με χρήση βοηθητικού υλικού. Περισσότερα ΕΔΩ