Προσλήψεις μονίμων στην ΕΕ με μισθό έως 4.384 ευρώ και επιδόματα για την «μετεγκατάσταση»

 

Προσλήψεις μονίμων έχει προκηρύξει η EPSO υπηρεσία προσλήψεων στελεχών της Κομισιόν και η προθεσμία εγγραφής έχει καθοριστεί η 3 Μαΐου 2017 στις 12 το μεσημέρι, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

 

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί της Επιτροπής κυμαίνονται από 2.300 ευρώ το μήνα για ένα νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο AST/SC 1 έως 16.000 ευρώ το μήνα για έναν ανώτατου επιπέδου υπάλληλο AD 16 με πάνω από 4 έτη αρχαιότητας. Οι υπάλληλοι που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούνται επιδόματος εκπατρισμού ισοδύναμου προς το 16% του βασικού τους μισθού. Επίσης, στους υπαλλήλους της Επιτροπής παρέχονται ορισμένα οικογενειακά επιδόματα ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Σε αυτά περιλαμβάνονται το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα προστατευόμενου τέκνου, το εκπαιδευτικό επίδομα και το προσχολικό επίδομα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) διοργανώνει γενικό διαγωνισμό βάσει εξετάσεων για την κατάρτιση εφεδρικού πίνακα από τον οποίο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσλάβουν νέα μέλη της δημόσιας διοίκησης ως «διοικητικούς υπαλλήλους» (ομάδα καθηκόντων AD).

Επιθυμητός αριθμός επιτυχόντων: 124

Κατά κανόνα, οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ως καθήκον την υποβοήθηση όσων ασχολούνται με τη λήψη αποφάσεων κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο του οργάνου ή οργανισμού στον οποίο ανήκουν.
Ο βαθμός AD 5 είναι ο εισαγωγικός βαθμός με τον οποίο ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους ως διοικητικοί υπάλληλοι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Όσοι προσληφθούν στον βαθμό αυτό μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού θα αναλάβουν, στο πλαίσιο ομάδας, ένα από τα 3 βασικά είδη καθηκόντων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ:
1. διαμόρφωση πολιτικών,
2. παραγωγή έργου,
3. διαχείριση πόρων.

Η αίτηση υποψηφιότητας αποτελείται από 2 τμήματα, έκαστο των οποίων έχει δική του προθεσμία, όπως περιγράφεται κατωτέρω.
Κατά την επικύρωση του πρώτου τμήματος της ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητάς τους, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν ΟΛΟΥΣ τους ακόλουθους όρους:
1) Γενικοί όροι:
— Να απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων ως υπήκοοι κράτους μέλους της ΕΕ

— Να έχουν τακτοποιήσει τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περί στρατολογίας — Να παρέχουν τα εχέγγυα ήθους που απαιτούνται για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον 2 επίσημες γλώσσες της ΕΕ·τη μία τουλάχιστον σε επίπεδο C1 (άριστη γνώση) και την άλλη τουλάχιστον σε επίπεδο Β2 (ικανοποιητική γνώση).
Για πληροφορίες σχετικά με τα γλωσσικά επίπεδα, βλέπε Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (https://europass.cedefop.europa.eu/el/resources/european-language-levels-cefr)
Στην παρούσα προκήρυξη διαγωνισμού η αναφορά στις γλώσσες θα γίνεται ως εξής:
— Γλώσσα 1: γλώσσα που χρησιμοποιείται για τις δοκιμασίες με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
— Γλώσσα 2: γλώσσα που χρησιμοποιείται για το δεύτερο τμήμα της αίτησης, την άσκηση εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το κέντρο αξιολόγησης και την επικοινωνία μεταξύ της EPSO και των υποψηφίων που έχουν υποβάλει έγκυρη αίτηση. Η γλώσσα αυτή πρέπει να είναι διαφορετική από τη γλώσσα 1.

Για τους σκοπούς του παρόντος διαγωνισμού, η EPSO προτίθεται να προτείνει ως γλώσσα 2 τις 5 γλώσσες που δηλώνονται συχνότερα από τους υποψηφίους σε επίπεδο B2 ή ανώτερο στο πρώτο τμήμα της αίτησης υποψηφιότητάς τους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες των υπηρεσιών όπως περιγράφονται κατωτέρω.

Γιατί πρέπει να επιλέξω τη γλώσσα 2 από περιορισμένο αριθμό γλωσσών;
Για πρακτικούς και οργανωτικούς λόγους, δεν είναι εφικτό να προταθούν δοκιμασίες γνώσεων σε 24 γλώσσες σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού. Η μεθοδολογία του κέντρου αξιολόγησης προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι οι υποψήφιοι εργάζονται σε ομάδες, και αξιολογούνται από μια κοινή επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από περιορισμένο αριθμό μελών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ίση μεταχείριση.

Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων για τη σύγκριση των υποψηφίων και τον έλεγχο των αιτήσεων υποψηφιότητάς τους, η EPSO και η εξεταστική επιτροπή θα εργαστούν σε περιορισμένο αριθμό γλωσσών επικοινωνίας.
Τέλος, οι προσπάθειες και οι πόροι που απαιτούνται για κάθε επιπλέον γλώσσα θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον αριθμό των συμπληρωματικών υποψηφίων που θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για τον διαγωνισμό εάν είχε προταθεί μια επιπλέον γλώσσα.

Για τους λόγους αυτούς, η EPSO και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν ότι ως γλώσσα 2 μπορούν να προσφερθούν μέχρι 5 γλώσσες κατ’ ανώτατο όριο.
Για τους ίδιους λόγους, είναι εύλογος ο περιορισμός της γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίοι έχουν υποβάλει έγκυρη αίτηση, και των θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας στην οποία πρέπει να συνταχθούν οι αιτήσεις υποψηφιότητας, στη γλώσσα 2 που επέλεξε κάθε υποψήφιος.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απαιτούν από τους νεοπροσληφθέντες να είναι αμέσως ικανοί να επικοινωνούν αποτελεσματικά στην καθημερινή τους εργασία με συναδέλφους τους, φορείς και πολίτες που προέρχονται από πολύ διαφορετικούς ορίζοντες.
Διαφορετικά, θα μπορούσε να διαταραχθεί σοβαρά η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων.
Προκειμένου να συμπεριληφθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός αιτούντων που κατέχουν μία από τις πέντε γλώσσες επικοινωνίας που αναφέρονται παραπάνω, οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ τις οποίες γνωρίζουν στο ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο. Η EPSO θα συγκεντρώσει εν συνεχεία όλες τις αιτήσεις υποψηφιότητας που έχουν επικυρωθεί έως την πρώτη προθεσμία, προκειμένου να κατατάξει τις γλώσσες που έχουν δηλωθεί σε επίπεδο B2 ή ανώτερο κατά φθίνουσα σειρά και να τις συγκρίνει με τις ανάγκες των υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη αντιστοίχηση. Οι 5 γλώσσες στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δοκιμασία εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και το κέντρο αξιολόγησης (γλώσσα 2) θα προσδιοριστούν στη συγκεκριμένη βάση από την EPSO ως αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και θα σας ανακοινωθεί λίγο μετά την προθεσμία εγγραφής.

Ειδικοί όροι — προσόντα και επαγγελματική πείρα:
— Πλήρεις πανεπιστημιακές σπουδές τουλάχιστον τριών ετών, πιστοποιούμενες με δίπλωμα/πτυχίο (πρέπει να έχει χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου 2017)
Βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ για παραδείγματα ελάχιστων τίτλων σπουδών
— Δεν απαιτείται καμία επαγγελματική πείρα

Ενδιάμεσες δοκιμασίες: άσκηση εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-tray)
Οι υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις δοκιμασίες με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με χρήση υπολογιστή και έχουν λάβει μία από τις υψηλότερες συνολικές συνδυασμένες βαθμολογίες στις δοκιμασίες κατανόησης κειμένου και αφηρημένων εννοιών, θα κληθούν να συμμετάσχουν στην άσκηση εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-tray) στη γλώσσα 2 σε ένα από τα διαπιστευμένα κέντρα της EPSO.

Η άσκηση εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αποτελείται από 15 έως 25 ερωτήσεις και θα αξιολογήσει 4 γενικές δεξιότητες που περιγράφονται στον πίνακα δεξιοτήτων στο σημείο 5. Κάθε δεξιότητα βαθμολογείται μέχρι 10 μονάδες. Οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν μία από τις υψηλότερες συνολικές συνδυασμένες βαθμολογίες στη άσκηση αυτή, προκειμένου
να γίνουν δεκτοί στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας που προβλέπονται στο τμήμα «Όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό» θα ελέγχονται με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων. Η EPSO θα ελέγξει κατά πόσο πληροίτε τους γενικούς όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό ενώ η εξεταστική επιτροπή θα ελέγξει τη συμμόρφωση με τους ειδικούς όρους συμμετοχής.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ελεγχθούν ως προς την επιλεξιμότητά τους κατά φθίνουσα σειρά της συνολικής βαθμολογίας στη δοκιμασία εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έως ότου ο αριθμός των επιλέξιμων υποψηφίων φθάσει τον αριθμό των υποψηφίων που θα κληθούν να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες στο κέντρο αξιολόγησης. Οι υπόλοιποι φάκελοι δεν ελέγχονται. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα κληθούν στο κέντρο αξιολόγησης θα είναι περίπου 2 φορές, αλλά όχι περισσότερο από 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιτυχόντων υποψηφίων.

Κέντρο αξιολόγησης
Οι υποψήφιοι οι οποίοι πληρούν τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητάς τους και οι οποίοι έχουν λάβει μία από τις υψηλότερες συνολικές συνδυασμένες βαθμολογίες στην άσκηση εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θα κληθούν να περάσουν 1 ή 2 ημέρες σε κέντρο
αξιολόγησης, πιθανότατα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποβληθούν σε δοκιμασίες στη γλώσσα 2.

Εκτός εάν οριστεί άλλως, θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους (πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα) στο κέντρο αξιολόγησης. Η EPSO θα σαρώσει τα έγγραφά τους κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών στο στάδιο «κέντρο αξιολόγησης» και θα τους επιστραφούν αυθημερόν.

Οκτώ γενικές δεξιότητες θα εξεταστούν στο κέντρο αξιολόγησης με 4 δοκιμασίες (εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων, προφορική παρουσίαση, συνέντευξη βάσει δεξιοτήτων και ομαδική εξέταση). Οι βαθμολογίες στις δοκιμασίες αυτές θα συνυπολογιστούν με τις βαθμολογίες που έχουν ήδη ληφθεί στη δοκιμασία εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ώστε να προκύψει η συνολική βαθμολογία από 0 έως 80 μονάδες. Δείτε την προκήρυξη εδώ (πηγή) — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ — Δείτε εδώ και άλλες αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, aggeliopolis, Skywalker, kariera κ.α.