Βγήκε «λευκός καπνός» στο Eurogroup – Έχουμε συμφωνία

 

Συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» επιτεύχθηκε στο σημερινό Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. «Απομένουν λεπτομέρειες».

 

«Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση. Τα νέα που σας κομίζω είναι ότι έχουμε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, το χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επισρτέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα για να συνεχίσουν τη δουλειά. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν με την ελληνική πλευρά για να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο Stαff Level Agreement. Τα μεγάλα ζητήματα έχoυν επιλυθεί και απομένουν οι λεπτομέρειες» υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Για το πλαίσιο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:

-1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις
-1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Τέλος για τα αντίμετρα υποστήριξε: «Θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικο πεδίο ώστε να υπάρξουν αντίμετρα».

Μοσκοβισί: Γρήγορη επιστροφή των θεσμών

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία».

Όπως ανέφερε, οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

«Θέλω να χαιρετήσω την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μετά από εντατική δουλειά που έγινε την τελευταία εβδομάδα και τις τελευταίες ώρες. Ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει πάνω από την οικονομία της Ελλάδας, που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Το αξίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες το 2016 είχαμε αύξηση 3% του ΑΕΠ το 2017 μπορείνα έχουμε 1,75% θεωρούμε ότι είναι εξισσοροπημένη αυτή η συμφωνία γιατί υπάρχει ένα αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που θα γίνουν το 2019 και το 2020. Δίνουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναλάβει  ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα τη βοηθήσει.

Υπάρχουν προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν θα πρέπει να στηριχθούμε τις επόμενες εβδομάδες στους θεσμούς για να μπουν οι τελικές πινελιές» κατέληξε.
(πηγή) — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ