Υπό κατάργηση η διαγωγή στα σχολεία;

 

Με ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση της διαγωγής κοσμίας για τους μαθητές που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

 

Υπενθυμίζεται πως με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 104 του 1979, η διαγωγή ενός μαθητή, όταν παρεκκλίνει από την προσήκουσα, μπορεί να χαρακτηρισθεί (αντί της κοσμιωτάτης) κοσμία και (ακόμη χειρότερα) επίμεμπτη. Βεβαίως, το μέτρο έχει παρελθόν πριν από τη μεταπολίτευση και το 1979. Ενδεικτικά, όπως λένε οι βουλευτές, χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, την πολιτική δράση τους, τη θρησκεία, το χρώμα τους κ.λπ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και νυν βουλευτές έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με τον χαρακτηρισμό της διαγωγής τους ως κοσμίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, στην πλειονότητα των σχολείων έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη και δεν επιβάλλεται το αυταρχικό και εκδικητικό αυτό μέτρο στους μαθητές, ούτε σε ιδιαίτερα ακραίες περιπτώσεις. Αλλά, οι 28 θεωρούν επιβεβλημένη την παρέμβασή τους, αφού υπάρχουν κάποια ελάχιστα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που, για να καλύψουν την παιδαγωγική τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εφαρμόζουν συχνά την υποβάθμιση της διαγωγής των μαθητών, και χωρίς μάλιστα να έχουν εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις του υπουργείου και τις αποφάσεις του ΣτΕ.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ