Την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές -χρήστες προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο. Αυτό φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η διασταύρωση θα γίνεται με:

* Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε σε συνεργασία με στελέχη της ΑΑΔΕ.

* Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται.

Όλα αυτά τα δεδομένα (τραπεζικά και φορολογικά) θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία, μέσω της οποίας θα προσδιορίζονται οι πρωτογενείς καταθέσεις, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να αντλούνται οι πληροφορίες που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πιτσιλής, «ήδη, έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις».

Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, από Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες, όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής, είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζονται οι προσομοιώσεις εφαρμογής της, σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων (πηγή)