Σοβαρό κίνδυνο να μην λάβουν για άγνωστο χρονικό διάστημα τις αντισταθμιστικές παροχές, διατρέχουν οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που έχασαν το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί για να χορηγηθούν τα αντισταθμιστικά στους δικαιούχους που απώλεσαν το συγκεκριμένο βοήθημα την περίοδο από την 1.1.2016 έως 31.5.2016. Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου του ίδιου έτους!

Συνεπώς, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν μπορεί πρακτικά να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών παροχών που έχουν θεσμοθετηθεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία είναι άγνωστο πότε μπορεί να γίνει. Άρα οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια του εισοδήματός τους, που προέκυψε από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνταν το Ε.Κ.Α.Σ. από 1/6 μέχρι 31/12/2016 αλλά το στερούνται για το έτος 2017, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, μπορούν να λάβουν τις ακόλουθες αντισταθμιστικές παροχές:

α) Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

β) Έκτακτη μηναία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή Ε.Κ.Α.Σ. και στους δύο συζύγους, ίση με την παροχή Ε.Κ.Α.Σ. 2016 που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.

γ) Έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ισόποση με την παροχή Ε.Κ.Α.Σ. 2016 που απώλεσαν.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, ότι, στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι θα αναζητούνται στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν σε συνταξιούχους είτε εξαιτίας δόλου του δικαιούχου είτε επειδή δεν γνωστοποίησε ότι λαμβάνει το επίδομα από περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι όταν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις για την επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ στο διπλάσιο, γίνεται συμψηφισμός του ποσού με την καταβαλλόμενη σύνταξη, σε έξι μηνιαίες δόσεις. Όμως εάν το ποσό της σύνταξης δεν επαρκεί για να καλυφθεί ο συμψηφισμός σε έξι δόσεις, το ποσό αυτό επιμερίζεται σε τόσες ισόποσες μηνιαίες δόσεις όσες απαιτούνται για το συμψηφισμό του με τη σύνταξη (πηγή)